Assalamualaikum,

Smlm lori dedak hantar makanan ke reban sy. Dan sy pun sembang la sket ngan driver tu. Dia cakap on the way dia ke reban sy, ada sorang polis trafik ni yg tahan lori dan ambil lesen memandu dia dan ugut dia untuk bawa lori ke stesen timbang JPJ.

Kawan sy driver lori ni pun slow talk la ngan polis trafik ni. "En, encik tak boleh tahan lori sy. Sebab lori sy ni geng DZ Utara. Encik tak nampak ka sticker kat depan lori sy ni. ". Polis tu berkeras jugak suruh pi timbang, kalau tak mau pi timbang polis ni minta RM50 dari driver.

Dalam masa sy sama, driver lori ni pun call la "Runner DZ Utara" dan cakap la lori dia kena tahan dengan polis trafik. Runner tu terus marah marah dan minta cakap dengan polis trafik tu. Antara yg dicakapkan kat polis trafik tu, "Bang, jangan tahan lori ni... lori ni geng DZ Utara. Lori ni kita dah kautim tiap2 bulan.. so jangan kacau".. Lepas tu polis trafik tu terus bagi balik lesen memandu driver dan suruh lori jalan...

Apa yg sy nak ceritakan kat sini... inilah realiti kehidupan di Malaysia.... Polis trafik cukup sinonim dengan Rasuah... Tak dpt sy bayangkan.. sanggup polis trafik ni ambil duit rasuah dan guna duit tu utk bagi makan anak bini... Ni la puncanya kalau kita tgk anak2 remaja hari ni yg agak liar... Mungkin hasil kurangnya keberkatan dari Allah sebab ibu bapa bagi anak makan dari sumber yg haram dan syubhah.

Apa yg berlaku skrg ni, bagi memudahkan modus operandi lori2.... Akan ada satu runner @ tonto.. Runner ni kerja depa... tiap2 bulan kutip duit dari driver2 lori yg nak join depa... Yuran bulanan RM50-RM100. Apa yg driver lori dapat dengan menyertai runner @ tonto ni..... Sebenarnya, tonto @ runner ni tiap2 bulan dah kautim ngan Polis Trafik di sesuatu kawasan... akan ada yuran bulanan yg akan dibayar kepada polis trafik kawasan tu hasil kutipan daripada lori2 driver.... Syaratnya..... Polis trafik tak boleh tahan mana2 lori yg menyertai runner tu. Dan setiap lori akan dibekalkan dengan sticker khas. Kalau polis trafik nampak sticker tu... polis tak boleh tahan... Itulah deal nya..

Dlm hal ni, sama2 boleh cari makan.. Driver lori boleh jalan dengan tenang tanpa di tahan.. Sebab semua lori ni memang ada kesalahan.. Especially bawa barang lebih muatan dari had dibenarkan.. Tonto @ runner pulak cari makan dengan cara ni.. hasil kutipan duit lori driver... Dan polis trafik pun dapat lah side income tetap tiap2 bulan.... Dan satu persamaannya, semuanya mendapat duit dari sumber yang HARAM....

Berdasarkan info yg sy dpt... runner ni pun turut kautim ngan beberapa kereta peronda JPJ yg turut dpt bayaran bulanan. Dan kereta JPJ ni pun tak boleh tahan lori2 yg terlibat... Dan kalau ada mana2 operasi... JPJ akan inform runner @ tonto ni siap2 kat mana ada operasi.. So, runner @ tonto ni boleh inform semua lori bagi tau jangan lalu jalan2 yg terlibat dengan operasi.

Dan.... utk kereta peronda JPJ yg tak boleh nak kautim... runner akan upah seseorang utk follow kereta ni ke mana saja kereta tu pi. Dan update kepada runner tu kat mana kereta tu ada.. So, runner boleh inform lori2 driver jauhkan diri dari kereta peronda JPJ yg tak boleh kautim tu... Dan biasanya, driver2 lori akan call runner dulu utk cek jalan di depan line clear atau tak.... Kalau tak clear, driver akan divert jalan lain....

Dan semua dilakukan dengan sistematik... Semua lori driver dan runner akan guna walkie talkie utk berhubung.... Dan antara deal lain... lepas join geng ni.. kalau lori kena saman.. runner @ tonto yg akan pi kautim dengan org dlm... utk delete nama lori yg kena saman... See.. how smooth the thing works.

Tapi apa mau buat... umat manusia hari ni dah tak takutkan tuhan.. Sebaliknya meletakkan duit sebagai keutamaan dlm kehidupan. Tak salah kita mencari kekayaan.. tapi biarlah kekayaan dari sumber yg halal... dan gunakan kekayaan tu utk membantu hamba2 Allah yg kurang bernasib baik...

"Ya Allah.. bantulah aku dlm perniagaan yg aku jalankan.. berilah keuntungan yg besar dlm perniagaanku.. mudah2an.. dengan keuntungan yg besar tu.. aku dpt mengeluarkan zakat yg banyak dan dapat membantu umat Islam yg lain" Amin.....

Wassalam

0 ulasan:

Catat Ulasan

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top