Assalamualaikum,

Ayam skrg dah umur 26 dan 25 hari. Setakat sehari dua ni, Alhamdulillah.. Allah mempermudahkan penjagaan ayam kali ni.. Ayam kali ni tak banyak sangat masalah so far...

Mengikut kebiasaannya, ayam akan kena macam2 sakit bermula dari 18 hari ke atas... Biasanya, ayam batuk... atau kena serangan cacing... atau sakit usus... So, farmer kena pandai nak tackle setiap penyakit dan bertindak segera dengan memberi ubat yang bersesuaian..

Kali ni, tak nampak la kena serangan sakit2 yang serius... tapi sy tetap buat prevention... Sy dah pun bagi ubat cacing dan ubat usus utk ayam... Skrg nampak ok.. so, sy continue dengan Vitamin saja sekarang ni...

Menjadi kebiasaan sy, utk telefon farmer2 yg ada ayam lebih tua dari saya... Bila saya call depa, sy dpt predict patern ayam masa tu. Maksudnya, kalau kawan2 lain kena sakit2 tertentu.. sy better put extra precaution.. Kebiasaannya, penyakit ni bermusim.. Kalau satu farmer kena batuk.. nanti ayam di reban2 lain pun kena batuk.. .Macam tu la jugak kalau kena serangan cacing atau penyakit2 lain.. Jadi, kalau kawan2 kata ayam ok.. sy tak la risau sangat.. Tapi, kalau kawan2 cakap ayam problem.. sy mesti bubuh ubat lebih awal.. even baru nampak sket tanda2 sakit tu.. Bagi saya, ni satu teknik yang paling berkesan utk mencegah penyakit ayam dari menular di reban ayam kita...

Farmer2 yg keluar ayam skrg disini mengeluh skrg ni, sebab CP tangkap ayam awal sangat. Ada kawan yang CP start tangkap umur 36 dan habis ayam umur 39. Bila jadi macam ni, average weight ayam pun tak la tinggi sangat... Depa dapat berat sekadar 2.08kg aja.. Dengan FCR 1.7 dan mortality 4%, kawan sy sorang ni dpt la RM1.1o seekor ayam.. Tapi, bila dia ternak 90 000 ekor... dapat la dlm RM99k...

Melihat senario macam ni, sy rasa bila umur ayam 30 hari, sy nak kena start pam dedak banyak2 sket utk ayam.. Supaya ayam lebih cepat membesar.. So, minimum la sket impact kalau CP nak tangkap awal.. FYI, the ideal date utk tangkap ayam adalah dari umur 38-42.. Kalau dpt tangkap ayam dlm lingkungan umur tu, farmer boleh dpt untung yg optimum.. Tapi, bergantung jugak dengan keadaan ayam masa tu... Kalau ayam sakit, better let go cepat2... kalau tak.. lagi lama ayam duduk dlm reban.. lagi banyak la potensi utk rugi...

Rasanya, cukupla dulu utk kali ni.. Wassalam

0 ulasan:

Catat Ulasan

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top