Assalamualaikum,

Oficially, ayam habis hari ni. Penat... itu aja yg mampu sy ucapkan... Biasanya penat.. then nampak banyak RMMMM... Tapi kali ni penat... nampak kurannnngg RM.. Ok lah, just to share with you all what happen this cycle that lead towards less profit.

Up to 35 days, berat ayam sy as my standard every cycle. Jumlah makanan ayam yg sy guna pun standard. Based on this data compared to previous cycle, sy predict boleh untung lebih kali ni. Tapi, kenapa tiba2 dari untung boleh dapat tinggi tiba2 dapat rendah.

The reason is cara CP tangkap ayam sy kali ni bermasalah. CP lewat tangkap. Dan kesannya, ayam terlebih makan daripada biasa bila tangkap lambat. Dan ayam betina yg makan banyak tapi berat tak naik. Jadi, increase FCR ( Food Conversion Ratio ) ( Ayam makan banyak tapi tak convert jadi daging ). Itu punca utama untung kurang. Biasanya CP tangkap ayam umur 37 dan habis hari 41. Tapi kali ni CP start tangkap umur 40 hari dan habis umur 45 hari. Frankly speaking, for optimum profit.. catching period is very crucial. Kalau lewat tangkap dan habis pun lewat.. alamat wassalam la pusingan tu...

Sebab yang kedua kenapa untung kurang pusingan ni... Ayam banyak mati masa besar... Bila ayam dah besar, lebih 40 hari... ayam dah terlebih padat di dalam reban... Dan bila dah terlalu padat, suhu dlm reban akan meningkat dan kesannya.. ayam banyak mati masa besar. Bila ayam banyak mati masa besar, FCR sekali lagi akan meningkat. Dan untung akan terus menurun.. Dan pusingan ni banyak gak ayam yg mati masa besar... Sampai berguni2 setiap hari. Sampai sy tak sampai hati nak tgk bilangan ayam yg mati setiap hari. Just imagine, kalau seekor ayam harga RM10, dan sehari masa besar ayam mati dlm 50 ekor... sehari dah rugi RM500. Kalau 10 hari.. dah RM5000.... Itulah ceritanya...

Dan yg lebih menambahkan tension sy... cara CP arrange lori masuk ke reban. Bila ayam di reban sy dah nak habis, punyalah slow dia tangkap. Kadang2 selori, kadang2 tak masuk. Lepas tu hantar lori kecil dan macam2 masalah lagi... Tahap kesabaran sy dah sampai ke kemuncak masa ni... Habis semua org kena marah... Sampai ke bangla pun kena marah.. Jgn cakap la salesman CP, hari2 kena marah... Dia punya planning tangkap ayam agak teruk... Disebabkan kesilapan dia arrange lori... keuntungan semakin berkurang.. Geram betul...

Pada mulanya terbayang untung besar kali ni, ayam tak habis lagi... sy dah terpengaruh dengan my wife utk pasang lantai Floor Depot kat Living Room rumah sy dan bilik2 lain di atas rumah... It cost me RM7k.... Bila dah terbayang lantai baru tapi TV kabinet lama... rasa macam tak masuk la pulak.. pi kedai perabot kat Penang... Terpengaruh pulak dengan salesman tu... TERBELI TV kabinet pulak... Another RM3k gone... hmmm.... Tak cukup lagi kot.... bila terbayang lantai baru... tv kabinet baru.. tak lengkap rasanya kalau tak tukar sofa baru... Hmmm TERBELI sofa pulak RM2500... Bukan susah pun nak beli, bawa ajer kredit kad... lepas tu swipe...

DAN YG TAK BESTNYA.... ayam pulak untung kurang... Sy buat pembelian di atas tu dengan prediction untung besar kali ni.. BUT, everything goes the other way round... Masa beli tu ayam baru umur 35 hari.... ingat untung banyak.. tapi... kurenngggg sket kali ni...Hmmm.. Pengajaran ayat.... lain kali.. kalau nak beli barang2... make sure duit dah nampak kat tangan baru beli.. kalau tak.. JANGAN BELI..... simpan aja cita2 yg murni tu.. Hmm Hujung bulan ni nak kena pikir macam mana nak setelkan duit kad kredit yg digunakan mcm beli kacang putih hari tu... Bak kata Nabil... Lu pikir la sendiri...

Skrg ni satu reban taik ayam dah clear. Lagi satu reban insya Allah 3-4 hari lagi clear kalau tak dak aral melintang... Then boleh start basuh reban.. Moga planning sy utk masuk ayam 22 haribulan ni berjalan lancar walaupun time agak constraint....

Ok.. That's all for now. Nanti sy update gambar pulak... Mcm2 gambar la... Tunggu.. wassalam

0 comments:

Post a Comment

 
MariaFirdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top