Assalamualaikum,

Masa pi rumah sepupu Maria di Bukit Antarabangsa hari tu... Sy ada la sembang dengan Abg Rashid pasal business. Since dia pun buat bisness.. Sy suka la sembang dengan dia.. Ya la, ambil pengalaman org yg selalu berdampingan dengan org2 business.

Abg Rashid ni pun buat bisness... Dia buat MLM dengan AMWAY. Masa dia berhenti kerja dengan Shell dulu, gaji dia masa tu RM15k sebulan.. So, tak payahlah nak cakap berapa dia punya income sekarang... Kalau org yg buat Amway... mesti faham.. Abg Rashid ni ada 15 leg yg 21%.... So, tak yah cakap lebih la... Utk raya kali ni, dia baru tukar kereta baru dari Merc C200 Kompressor to Merc E200 Kompressor. Hmmm.... Dia kata dapat offer RM308k for that new car with accessories worth RM40k.

Oklah.. Back to the main story. Masa ke sana.. Ada sembang ngan dia pasal business. Dia ada cakap kat saya, "From now on... you must start thinking as Business Investor.. Not as Business Operator".

Dia adalah cakap kat saya pasal business operator. Business operator ni sort of seseorang ni dia cari modal sendiri dan dia run business dia sendiri. Maksudnya.. org ni tak dak org kanan ( Supervisor ). Dia bos kat tempat tu. Dan business tu hanya boleh run kalau dia ada. Kalau dia tak dak... Business tak boleh jalan..... Dan sy termasuk dlm golongan ni.

Business investor pulak... seseorang ni dia cari modal.. dia set up the business, and then dia cari seseorang utk run kan business dia. Dan business investor ni dia memang expert pasal that particular business. Cuma, dia perlukan org nak run kan dia punya business. Dan supervisor tu mesti handle A to Z. Know A to Z and responsible for everything. And this person must get good paid. If possible, the paid is based on profit. The more profit he made, the more he get. And some time, the business investor need to go down to the line and do some check. Just to make sure everything run smoothly and accordingly.

Dia cakap, bila kita jadi business investor. Kita boleh diversify bisness kita macam2. Macam2 yg kita boleh buat. Dan dia kata ni lah yg ramai org jutawan sekarang ni buat. Depa ada duit... pump their money somewhere... And get the return every month..

Abg Rashid ada gak la bagi sample jiran dia yg betul2 investor. Dia pump duit.. dan setiap bulan ambil untung. Dan sesekali dia akan ke tempat tu dan buat checking. Dia kata dia memang bayar gaji yg lumayan kepada supervisor dia.. Tapi, kalau supervisor tu betray dengan dia... Terus buang kerja. Sebab dengan gaji yg tinggi, tak sepatutnya supervisor tu betray dia...

Persoalannya... sy sekarang ni bukan tak mau jadi investor. Bukan sy tak mau cari supervisor utk reban..... Tapi, sekarang ni.. sy penuh dengan masalah... Masalah dari segi financial... Hutang bank sy pun banyak lagi yg tak habis... Beratus ribu lagi.. Macam mana sy nak invest buat benda lain.... Lagi pun, dalam ayam ni... bukan senang nak dapat org yg kita boleh percaya.... Bukan senang pun nak cari org yg betul2 ada pengalaman jaga ayam... Di reban sy sendiri pun... Master Sifu sy selalu kata... "Aku kalau lain orang jaga ini reban... mesti aku tak percaya.... lu satu org saja aku percaya.... Lain orang semua bengkok.... " Dan yg nak mentertawakan lagi bila dia kata " Malaysia dalam, ada dua orang saja lagi yg terus.. Lain orang semua sudah bengkok... " Sy pun tanyala dia siapa dua org tu.. Dia jawab "Lu sama aku"... Hahha.. nak tergelak pun ada... Tu la antara sebab kenapa sy tak mau ada org lain yg jaga ayam2 sy.. Apa2 pun, biar sy sendiri yg jaga...

Apa pun, buat masa ni.. Let it be as it is. Sy akan jalankan macam biasa... Dan Abg Rashid pun ada pesan gak... "We have to think about all possibilities. What if anything happen to us? Who will run that business" Soalan ni yg sy tak ada jawapan lagi buat masa ni... Need to think bout this... Hope not so soon...

Ok... That's all. Wassalam...

0 ulasan:

Catat Ulasan

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top