Assalamualaikum,

Citer kali ni pasal ayam. Kita mula dengan lawatan rerakan farmer yg bela ayam ke reban ayam sy.

Citer Pertama : Farmer dari Johor

Ada sorang reader yg terbaca blog sy ni. Dan dia pun baru menceburi bidang ternakan ayam. Baru bela satu pusingan dan sekarang baru masuk pusingan ke dua. Dia ada emel sy tanya itu dan ini pasal ayam. Dan sy jawap semua pertanyaan dia through email. Lepas tu dia minta no phone dan contact sy. Sembang secara detail pasal ayam. Lepas dia call beberapa kali sembang dengan sy pasal ayam, dia decide nak datang ke Parit Buntar dari Johor. Perghh... Jauh tu...

Dia sampai di Parit Buntar pukul 9 mlm. Bermacam2 soalan yg dia tanya kpd sy pasal ternakan ayam. Dia tertarik dengan cara ternakan ayam yg sy buat. Dan satu aja, sy cakap kat dia. Utk berjaya kita kena buat apa yg org berjaya dah buat. Itu aja, the law is very simple. Dia tanya la, sy ikut cara siapa bela ayam. Sy pun tanya dia, di Malaysia ni, siapa yg banyak bela ayam. Dia cakap org Cina. Sy pun cakap la, sy belajar bela ayam pun dari Org Cina. Dia banyak ajar sy. A to Z. Dan lepas tu, sy sesuaikan cara ternakan tu dengan tempat sy. Itu aja...

Bukan senang nak minta org Cina ajar kita bela ayam. Tapi, Alhamdulillah.. Permulaan sy bela ayam.. Sy diajar oleh org Cina yg dah berpuluh2 tahun pengalaman dlm industri ni. Dan, lepas beberapa tahun.. Cina ni mula percaya dengan kebolehan sy utk bela ayam ni. Dan berani bagi sy supervise ayam yg dia bela...

Berbalik kpd sahabat sy dari Johor tu, lepas penat kami bersembang bab ayam... Dia bertolak pulak ke Johor pukul 3 pagi. Sy cakap la kat dia, tidur la di rumah sy kalau dia penat. Dia cakap tak per, dia tidur kat highway bila dia penat... Sy agak simpati dengan dia... dia kurang arif dlm teknik ternakan ayam dan bela dengan cara yg salah pusingan pertama dia.. Akibatnya.. utk pusingan pertama dia rugi RM30k. Sy betul2 simpati... Bagi sy, kalau kita nak terjun ke dalam laut.. pastikan kita tahu berenang.... Kalau nak bela ayam, make sure kita tahu selok belok ayam.. Baru bela... Kalau tak, sy takut kita lemas di tengah jalan...

Ramai org ingat bela ayam ni senang... Bagi makan.. mesti besar.. Tapi, mereka terlupa bab ayam sakit.. Ayam mati.. Ayam makan tapi tak berat dan mcm2 lagi...

Dua hari lepas sy call dia dan tanya pasal ayam dia pusingan ni... Dia cakap, Alhamdulillah. Ayam kali ni berat ok dan mati pun kurang... Dia puas hati datang ke Parit Buntar sebab banyak ilmu yg dia dpt bila bersembang dengan sy... Sy bersyukur. Sekurang2nya.. ilmu sy dpt dimanfaat org lain....

Citer Ke Dua : Farmer Dari Alor Setar ( Pokok Sena )

Pun baru bela ayam.. Baru 2 pusingan dan nak masuk ke pusingan ke 3. Pusingan pertama, dia rugi hampir RM1 seekor. Dan pusingan ke dua hanya untung RM0.20. Dan dia baru nak masuk ke pusingan ke 3. Before dia masuk pusingan ke 3.. Manager CP bawak dia mai ke reban saya.

CP minta sy terangkan A to Z kepada abg ni mcm mana cara sy bela ayam.... Kami bersembang hampir 3 jam. Dan Alhamdullillah dia baru mula faham macam mana teknik bela ayam... Saya doakan, mudah2an Allah permudahkan dia utk hadapi pusingan ni dan seterusnya... Amin..

Citer Ke Tiga : New Farmer Dari Ipoh

Ada 3 sahabat.. Baru habis menamatkan pelajaran di Maahad Tahfiz di Ipoh. Dan berminat nak bela ayam. Sy tanya apa yg dia tau pasal ayam. Depa cakap, depa tak tau banyak sangat pasal ayam. Cuma apa yg depa tau, dia kata modal nak buat reban utk seekor ayam RM17.. Dan dia kata dia dengar untung bela ayam RM6 seekor setiap pusingan..

Peerghh.. .Terus sy cakap.. Yg pertama, modal utk buat reban bagi seekor ayam memang RM17. Kalau nak bela ayam 10 000 ekor, modal nak buat reban dlm RM 170 000. It memang betul... Tapi yg kedua tu tak betul. Sy cakap la, kalau sekor ayam untung RM6, satu Malaysia bela ayam. Sebab untung banyak. Sy cakap la, hakikat sebenarnya, kita farmer hanya untung antara RM0.40-RM0.80 utk setiap ekor. Dia terkedu.. Dan skrg baru dia faham mcm mana susah senang bela ayam...

Lepas habis bersembang dia minta nak tgk ayam.. OPPPSSSSS..... Sorry, sy minta maaf. Sy memang tak izinkan pelawat masuk ke reban tengok ayam. Master Sifu sy ajar jgn benarkan sesiapa pun tengok ayam. Nanti kalau ayam problem.. Susah....

Citer Ke Empat : Lawatan Koperasi dari Penang
.
Ada satu koperasi dari Penang yg berminat nak expand their business in chicken farming. Pengetahuan dia org pasal ayam agak terbatas dan nak tanya sy pasal ayam.. Again.... the same story repeated... Cumanya, koperasi ni advance sket.. Minta Kertas Kerja ternakan ayam sy... Hmmm.. ni yg susah sket.. Sebab dlm kertas kerja ni ada banyak yg confidential.. Sebab dlm paper work tu ada real untung rugi sy...

................................................................................................

Skrg ni, sy mcm ada profesion baru pulak.. Jadi tukang cerita mcm mana nak bela ayam.. Sincerely, bukan senang. Letih... Dan setiap kali ada org dtg, at least 2 jam sy kena spend utk bercerita... Ada yg sampai 4-5 jam.. Bergantung banyak mana yg pelawat tanya.... Dan setiap kali kena cerita, cerita yg sama... Nak buat macam mana... Sy sebenarnya harap reader faham... ni lah realiti sy bila bela ayam. Hampir setiap minggu ada org yg datang tanya pasal ayam... Bukan nak mengeluh... cuma harap semua faham...

Sebab tu sy buat blog ni, so that senang la org yg baru nak tau pasal ayam baca. At least ada gambaran idea macam mana bela ayam. Moga membantu..

Wassalam....

0 comments:

Post a Comment

 
MariaFirdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top