Assalamualaikum,

Ramai kawan2 sy yg bila dah lama tak jumpa sy, akan tanya.. "Firdaus, hang pakai kereta apa la ni?.. Mesti dah pakai Merc skrg ni...." Sebenarnya.. soalan dan statement macam ni dah selalu sy dengar. Dan jawapan sy sama setiap kali org tanya sy... Sampai sekarang, umur sy dah 28 tahun dan sy still dengan rendah diri cakap... Sy masih tidak mempunyai sebarang kereta.... Till now, sy tak beli kereta pun lagi...

Sy dah buat bisness 4 tahun, dan setiap kali untung yg sy dpt lepas jual ayam. Sebahagian besar dari untung tu sy buat advance payment kepada bank utk settlekan hutang sy. Dan sekarang ni, MARA pulak datang buat offer. Balance hutang sy ngan MARA ada lagi RM175k, MARA offer sy diskaun 30% kalau sy boleh buat full settlement utk loan sy ni. Jadi sy hanya perlu bayar RM120k dan semua hutang kira setel. Persoalannya... RM120k bukannya sket... Mana nak cari duit sebanyak tu... Bukan senang ooooo....Sy ada simpanan sket.. Tapi kalau sy bayar loan MARA ni one shot, sy kena start simpanan from zero balik la.. Dan impian nak beli kereta sekali lagi tertangguh.

Hujung tahun lepas, sy dan simpan sket duit.. Mula2 niat di hati memang la nak beli kereta baru.. Tapi tiba2 ada org offer sy suruh beli tanah di Selama 4 ekar harga RM80k, memandangkan tanah tu murah dan sesuai utk ternakan ayam.. So, sy pun terpaksalah keluarkan semua simpanan utk beli tanah tu.... Pendek kata, setiap kali niat nak beli kereta.. Setiap kali tu lah ada peluang2 lain yg lebih baik yg perlu sy utamakan...

Ramai org yg pelik, kenapa sy dah buat bisness 4 tahun sy still tak mampu nak beli kereta..... Persoalannya.. bukan tak mampu.. tapi sy tahan nafsu sy utk kata sabar dulu.

MASTER SIFU sy kata, "Lu jangan jadi serupa org Melayu... Tengok wang banyak sket.. Mata sudah jadi disko ( Dah jadi tak tentu arah).. Lu muda lagi, sekarang time lu mau tahan semua menda... Jangan jadi macam lain Melayu.. Ada duit sket.. beli kereta baru.. Ada duit sket... Kawin baru. Ini macam punya stail.. apa macam mau kaya... Tengok macam orang Cina, dapat wang lagi pusing mau cari wang.. Wang Cari Wang.... Baru boleh kaya... Lu mau pakai kereta apa pun.. tunggu umur 30 tahun dulu... Biar bisness sudah ok... baru pakai apa kereta pun steady..."

"Lu ingat org pakai kereta besar2 dia punya kereta ka??? Tarak.. itu kereta bank punya... Tiap2 bulan lagi mau bayar bank.. Kalau tak bayar... nanti bank tarik.. lagi malu"

Teringatkan kata2 tu... sy sebaik mungkin cuba menahan diri sy dari beli kereta buat masa ni. Matlamat sy, sy nak setelkan dulu loan2 sy.. baru fikir nak beli apa2 pun....

Melihatkan kereta kawan2.. kadang teringin gak nak beli.. Kalau sy bandingkan dengan kawan seperjuangan di Sheffield dulu, sy agak terkebelakang dari segi kereta. Ni member2 di Sheffield dulu dan kereta yg depa pakai.

Tazli : Nissan X Trail
Azha : Honda City ( Dok riki Merc C200 Kompressor )
Met : Honda City
Fahmi : Toyota Vios
Zai : Honday Civic
Aizan : Toyota Vios
Firdaus : Tak berkereta lagi.. Sabar2....

Mudah2an.. Tahun depan.. Sy boleh beli kereta sebutir... Mudah2an segala urusan dipermudahkan Allah... Amin...

0 comments:

Post a Comment

 
MariaFirdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top