Assalamualaikum,

Ayam di kedua2 reban dan masuk. Di EP07 ayam skrg umur 4 hari dan di EP11 dah umur 6 hari. Pusingan kali ni, anak ayam masuk waktu musim hujan... Agak sukar nak handle anak ayam ni musim hujan. Kena guna lebih tong gas utk pasang heater bagi panaskan anak ayam...

So far, so good. Boleh tahan la anak2 ayam ni.... Nak kata superb tu tak la.. Tapi, level standard la... Not bad. Utk 3 hari pertama, sy bagi ubat antibiotik utk bagi ayam ni tahan sakit. Ubat Tylan + Doxy. Hari ke 4-6 sy bagi Vitamin utk stimulate body ayam bagi besar.. Nak latih metabolisma badan ayam bagi cepat besar...

Sblm ayam masuk hari tu, sy buat beberapa maintenance kat reban. Antaranya repair kipas dan juga electrical wiring... Apa2 yg tak kena, repair masa anak ayam. Senang.. Sebab kalau repair masa dah besar, susah sket...

Besi sub kipas ni problem... Puncanya, bearing ni problem. So, kena tukar bearing kipas ni...

Close up bearing yg rosak dan sub

Bila dah keluar, tgk tgk sub tu dah kena makan ngan besi.. Sampai mengecil sub tu....

Lepas tu repair suis ni pulak... Bila ON suis ni, kipas jalan macam biasa tapi suis ni pulak bunyi bising.... So, bila tukar dengan yg baru, dah ok..

Satu suis ni harga RM39. Sy agak geram la sebab suis ni selalu sangat problem. Because of that, masa sy pi beli suis baru di kedai, sy pun tanya la kedai tu kenapa suis ni selalu bunyi bising @ rosak. Dia cakap... dlm dah masuk habuk... Atau air.. Dia suruh sy bukak suis tu keseluruhannya dan buang habuk2 kat dalam. Lepas sy buat apa yg dia suruh, tengok2 ok... Suis tu sebenarnya tak da apa2 problem. Lepas buang habuk, semua ok balik. Tak dak dah bunyi bising.. Satu lagi ilmu baru yg sy belajar hari tu...
.
Oklah.. That's all for now. Wassalam

0 ulasan:

Catat Ulasan

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top