Assalamualaikum,

Smlm hari Selasa. Ayam masuk di reban EP11. Kalau biasa ayam masuk 18700 di reban ni.. Ntah di mana silapnya.. CP hantar 18000 ekor ayam saja kali ni... Tak cukup anak ayam kot... Anak ayam kali ni mai dai Kuala Kangsar. Baka ROSS..

Semua farmer skrg bising... baka ROSS dari KK tak bagus. Yg bagus kalau dapat baka COBB. Aduh.. nak buat cam na ni.. yg mai dah baka ROSS.. ROSS pun ROSS lah... apa mau buat... terima seadanya... Walaupun sy sebenarnya mau COBB. Tapi, redha aja la walaupun ROSS yg datang. Ingat ayat dlm Al Quran.. "Kita minta apa yg kita mahu.. Tapi Allah bagi apa yg terbaik kepada kita"... So terima seadanya....

Cuaca skrg tak menentu.. Sy hampir2 nak call CP nak postpone masuk anak ayam. Sebabnya skrg ni cuaca selalu hujan.. Tapi, lepas sy jumpa master sifu... dia cakap... "Hujan, kita tak boleh control.. Tapi temperature dlm reban kita boleh control dengan pakai heater." So, masuk aja lah ayam... kalau hujan pasang heater lama sket. Bagi anak ayam panas.

Nak di jadikan cerita... pagi semalam... Hujan lebat kau-kau punya... Angin ribut pun kuat.. Pendek kata.. memang kureng sesuai la utk anak ayam.. Disebabkan hujan reban dengan ribut pagi semalam.. Reban ayam sy turut terkena impaknya...

Hujan tempias sampai dlm reban... Tempat yg dah ready anak ayam basah.... 1 kaki dari dinding... Bangla2 sy ckp la, semalam dah jadi mcm ni... Depa dah tukar semua yg basah dan masukkan yg baru.. Hari ni hujan lebat lagi.... Perggh... Terus sy suruh bangla sy kutip sket2 sekam padi yg basah tu....

Antara contoh sekam padi yg basah...

Terus sy suruh Bangla sy pasang guni mcm ni kat kanvas tepi. Sebab nya, bila angin kuat.. Air hujan masuk ikut tepi ni.. So, bila cover hujan tak masuk la...


Masa ni pukul 6 petang... Tgk la keadaan awan macam mana.. Menakutkan...

Pukul 6.45 ptg, lori sampai bawa anak ayam.. Semua 18k.

Biasanya, sy akan timbang dulu anak ayam yg sampai... Yg jantan berat 43g dan yg betina berat 42g. Consider ok la...

Pekerja Bangla sedang keluarkan anak ayam dari dlm kotak..

Anak2 ayam yg baru keluar dari kotak.. Terus makan dan minum air ubat...

Gambar dekat anak ayam berusia 1 hari....
.
Esok, ayam akan masuk di EP07. Harap yg mai baka COBB kali ni.... Ayam yg masuk kali ni akan keluar seminggu lepas raya... Harap boleh buat rekod lagi lepas ni... Rekod untung lebih dari yg biasa.. Amin..
That's all. Wassalam.......

0 ulasan:

Catat Ulasan

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top