Assalamualaikum,

Dah lama tak update ni... Sibuk la.. hari2 ada kerja.. Skrg ayam dah umur 29 dan 27 hari... Masa umur 21 hari ayam2 ni elok aja... Tapi, skrg ni ada problem sket.. Ayam sakit sket masa umur 25 hari.... Kena serangan cacing.. Aduh.. ada aja ujian dari Allah.. Ingatkan pusingan ni perfect.. Skrg nampak macam ada kacau sket la...

Dan skrg.. sy tersedar... Ayam akan keluar dlm 9 hari lagi... dan duit hasil jualan ayam kali ni akan dpt dlm pertengahan/hujung bulan lapan. Dan raya bulan 9.. Sy akan guna duit ayam this cycle utk sambutan raya kali ni.. Harap2 cycle ni boleh perform gila2... Supaya banyak la sket sy boleh guna utk bagi duit raya kepada anak2 saudara yg dah bercambah di kiri dan kanan...

Ayam di EP11 masa timbang semalam hari 28 berat 1404g utk jantan dan 1301g utk betina. Ni average utk 30 ekor ayam..... Which is not so good.. Patut2nya ayam jantan masa hari 28 berat sekurang2nya 1450g. Rekod2 pusingan lepas ayam jantan 1500 ke atas masa 28 hari.. Ni yg agak merisaukan sy utk ayam kali ni..

Terus sy call Dr Ho dari CP utk datang cek ayam sy... Cakap la ayam sakit.... Pagi ni Dr terus datang... Ni yg bagus CP ni.. Pantas bagi respond kalau ayam sakit... Dia advise bagi ubat cacing di kedua2 reban... Dan di EP11, sy komplen kat dia ayam kecil.. Dia terus suruh Bangla ambil penimbang dan timbang ayam di situ.. Masa dia timbang pagi tadi 6 ekor... most ayam tu berat 1600g... Terus dia cakap kat saya.. mana boleh ayam semalam berat 1400g. Pagi ni terus naik 1600g. Sy pun musykil... Mcm mana jadi mcm ni.. Smlm petang timbang ringan.. Pagi ni timbang berat pulak.. harap2 timbang pagi ni betul la....

Ada lagi satu masalah negara skrg ni... Kipas di tingkat atas reban EP11 nak runtuh... 5 kipas nak terbalik sekali gus... Aduh.. terus petang tadi sy terpaksa buat penahan di bawah kipas2 tu utk elak kipas2 ni jatuh... Harap2 dah ok.. Dan tak jatuh kipas tu.. Amin...

Oklah... harap ayam pusingan ni akan terus cepat membesar... Dan bagi keuntungan yg banyak kat sy kali ni.. amin...

Oklah.. That's all.. Wassalam

0 comments:

Post a Comment

 
MariaFirdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top