Assalamualaikum,

Mcm mcm nak cerita... Kita mula satu persatu....

Ayam skrg dah umur 16 hari di EP11 dan 14 hari di EP07. Ayam di EP11 masa umur 14 hari 432g utk jantan dan 426g utk betina. Not so good but not so bad. Utk ayam tu kita kata perform, berat masa 14 hari perlu capai 450g utk jantan dan 430g utk betina... Ayam di EP07 akan ditimbang petang ni... So far, mortality still low. Alhamdulillah... Belum sampai 1%.

Cerita pasal tanah pulak... Haritu sy ada cerita pasal sy pi tengok tanah di Bandar Baharu. Mula-mula janji dah ON dah. Sy nak beli tanah kelapa sawit tu... Tapi, bila sampai hari nak pi Pejabat Tanah, bila sy call.. org tu tak mau angkat pulak.. 2-3 kali sy call. Then, sy hantar mesej kenapa tak angkat phone, dia pun tak reply.. Keesokannya, sy call lagi and mesej lagi.. And still tak angkat phone.. and tak reply mesej. Thus, sy assume dia tak mau jual lah tanah tu..

So, pencarian tanah baru dimulakan lagi... Sy jumpa Pak Su sy di Sg Kecil Illir, tanya dia kalau2 ada org nak jual tanah. Dia pun bagi tau la ada org nak jual tanah dekat2 dengan Serdang... Dia kata dekat aja. Dia ckp org tu nak nak jual tanah 5 ekar dan harga RM160 000. Sy pun ajak dia pi tengok tanah tu...

Mula2 pi jumpa Tuan tanah tu.. sy terjejut.. Rupa2nya, Tuan tanah tu merupakan ADUN tempat tu.. YB Yaakob Hussin... Sy sembang la dengan dia, dia kata dia dlm keadaan terdesak memerlukan wang... Sy pun pi la ke tempat tanah yg dimaksudkan...

Bila sampai ke tempat tu, sy tengok tanah tu teramat sesuai utk buat projek ternakan ayam... Memang terbaik la.. Jauh dari rumah org.. Tepi jalan.... Cumanya, ada beberapa masalah bagi sy.... Tempat tu masih jauh dari rumah sy. Jarak dia dlm 43km... And masalah kedua, masa sy pi tengok tu, sy minta geran.. Bila cek geran, tanah tu bukannya 5 ekar, tetapi hanya 3 ekar.... Pak Su sy silap dengar dia ingat 5 ekar. Tapi Tuan tanah tu ckp sebenarnya 5 relung = 3 ekar... Disebabkan harga yg terlalu tinggi, sy tak leh la nak beli tanah tu... Sy call Market Surveyor utk nak tanya berapa market price harga tanah di situ. Dia kata harga kat situ dlm RM30k-RM35k seekar. Bila org tu nak jual RM160k utk 3 ekar, sy rasa agak mahal la. Jauh dari Market Price....

Lepas pi tengok tanah, sy ajak la YB tu pi makan tengah hari dulu.. lagi pun, waktu dah pukul 1.30 waktu tu.. Sian sy tengok dia... Masih berbaju Melayu dan berkain pelekat... Sebab waktu pagi, dia pi ziarah 2 jenazah. Dan dia pun pi solat jenazah di dua masjid.

Masa makan, sy sembang la dengan dia pengalaman2 dia masa jadi YB ni.. mcm mcm yg dia cerita.. kesian sy dengar... Dia kata gaji seorang YB hanya RM4500 dan campur elaun2 lain.. Dpt la dlm RM6000 sebulan... Dia kata, dari RM6000 ni, dia kena bayar duit gaji PA dia sebanyak RM1500 sebulan dan sewa pejabat dlm RM500. So, tinggal la gaji dlm RM4000. Dia kata, duit ni biasanya akan habis dlm 20hb setiap bulan..

Dia ckp kat sy, dia dah masuk bertanding dlm pilihan raya 3 kali... 2 kali pertama bertanding dia kalah. Dan kali ni baru dia menang. Dia kata, utk 2 kali pertama bertanding, disebabkan kekurangan wang... setiap kali bertanding, dia terpaksa jual sebidang tanah utk tampung kos pilihan raya. Dua kali jual tanah, dua kali kalah....

Tahun 2008 dia bertanding lagi, dan sekali lagi, dia terpaksa jual lagi satu tanah... Dan kali ni dia menang... Dia sangka kalau menang senang la sket.. RUPA2nya, dia kata utk personal.. lebih baik kalah dari menang.. Tapi, dari segi perjuangan .... dia terpaksa berkorban masa, diri, dan wang ringgit... Lepas menaang ADUN, cabaran makin besar... Terlalu ramai org miskin, org susah, org malas yg datang minta bantuan dari dia.. Sedangkan, peruntukan dari kerajaan negeri sedikit saja. Dia terpaksa la minta sumbangan dari mana2 tempat yg dia boleh cari utk nak bantu org2 yg minta duit dari dia...

Bukan senang rupanya, dia kata setiap hari ada saja org datang ke Pejabat ADUN minta duit, contohnya, minta duit nak beli susu anak, minta duit nak beli tiket bas, minta duit nak bayar hutang along, minta duit nak bayar duit bil letrik dan air, minta duit nak bayar loan kereta... dan mcm2 lagi... Pening kepala dia... Dia kata org kampung ni ingat Pejabat dia tu tempat minta wang ka... Apa mau buat, mana boleh tolong dia tolong... mana tak leh tolong, tak dpt la...

Dia kata, hampir setiap hari, pukul 5 pagi dia dah keluar dah... Dia akan bersolat di surau / masjid dlm kawasan dia... Berjumpa dengan ahli qariah.. Which sy respect dia boleh buat mcm ni.. Dan dia kata, malam pukul 1-2 pagi baru balik rumah.. Itu lah rutin dia setiap hari.. Dan dia nasihatkan sy, kalau nak senang JANGAN MASUK POLITIK.... Then, sy tanya la.. kenapa dia masuk sedangkan dia advise sy jangan masuk... Dia ckp, apa yg dia buat ni atas dasar AGAMA.... Terdiam sy seketika....

Dia kata, baru2 ni.. ada satu kes. 6 org lelaki remaja merogol bergilir2 seorang budak berumur 13 tahun. Salah seorang dari remaja ni dah rogol budak perempuan 3 org. Tapi, kali ni baru dpt tangkap... Bayangkan, jahat tak jahat budak2 lelaki ni... Tak habis lagi cerita di sini.. family budak perempuan yg kena rogol datang jumpa dia minta pembelaaan... Minta dijatuhkan hukuman berat ke atas yg merogol...

Lepas tu, family remaja lelaki yg merogol pulak dtg jumpa dia.. Minta anak dia dilepaskan dari penjara polis... YB ni ke balai polis, polis cakap, remaja yg kena tangkap ni tak boleh dilepaskan melainkan bayar jaminan RM39k. YB pun cakap la kat ibu bapa lelaki perogol tu, polis minta RM39k, baru boleh bawa keluar anak dia... Dengan tak malunya, IBU BAPA tu kata, YB tak dak duit ka nak jamin anak sy.... YB pun kata la.. mana sy ada duit banyak tu utk tujuan tu... IBU BAPA ni kata apa, kalau duit tak dak... YB tak dak ka mana2 geran tanah yg boleh jual ka.. utk jamin anak sy keluar... Dengar ayat tu, YB tu senyap aja la...

Dia kata, ni lah keadaan masyarakat Malaysia hari ni... Apa nak jadi pun tak tau.. Ibu bapa masih lagi nak membela anak yg dah sah sah salah disisi undang2 dan agama... Dah la nak bela satu bab, siap minta tanah org lagi suruh jual utk jamin anak dia.. GILAAAAA..... PLUS BODOH... Dlm erti kata lain, JAHIL MURAKKAB... bodoh yg teramat bodoh.....

Dia kata, nak buat mcm mana.. mcm2 kes yg dia kena handle.. Phone dia asyik bunyi aja.. Sy naik kesian tngk dia... Phone asyik bunyi.. Semua org call.. Mcm2 kes nak kena uruskan...

Lepas tu, sy pun balik la kg Sg Kecil. Hantar Pak Su sy balik ke rumah dia.. Masa tu, sempat jugak nak visit 1-2 tanah lagi utk tengok tempat2 yg berpotensi utk buat reban ayam baru....

Oklah.. Hari ni... pencarian tanah baru diteruskan....

0 ulasan:

Catat Ulasan

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top