Assalamualaikum,

Update ayam.... skrg ayam umur 18 dan 16 hari... Masa umur 14 hari, berat ayam di EP07 480g jantan dan 436g utk betina. Ayam ni lebih berat dari ayam di EP11. EP11 dulu jantan 432g dan betina 426g... Still not bad... Kenapa EP07 lebih berat, macam yg sy cakap dulu... EP07 sy dpt baka COBB berbanding EP11 yg dapat baka ROSS..

Skrg cuaca teramat panas.. Lebih panas daripada biasa.. Sy pun takut gak ni dengan keadaan cuaca skrg ni... Kalau yg bela reban open, mesti lebih problem.. sebab cuaca skrg panas melampau..

Tadi, walaupun sy sibuk depan rumah repair bumbung tempat parking, sy still lari2 ke reban gak.. monitor keadaan ayam.. Suhu dlm reban agak tinggi masa pukul 2 petang tadi.. Bayangkan suhu dlm reban di tingkat atas 35.3C dan di bawah 34.2C. Agak panas bagi umur ayam 18 dan 16 hari... Suhu ideal utk ayam masa umur ni 28C... Tapi ni secara teori saja, walaupun agak jauh dari teori.. sy tak lah takut sangat.. Takut sket aja...

Biasanya sy hanya akan bukak Cooling Pad utk sejukkan ayam pada umur ayam 26 hari.. Tapi skrg ayam sy umur 18 hari, petang tadi, sy terpaksa simbah air dekat cooling pad.. Sebab suhu dlm reban tinggi sangat... sy nak ON kan motor tak berani, sebab kalau sy bukak motor dan basahkan cooling pad, takut nanti ayam terlebih sejuk...

BAHAYANYA, kalau suhu skrg ni sejuk... ayam memang akan selesa skrg... tapi, bila ayam dah berumur 35 hari, masa tu kalau sy tak boleh sejukkan ayam saya... ayam akan mati.... macam yg jadi masa pusingan lepas...

Siapa ajar sy ni??? Leong.... Dia ajar sy ilmu ni.. Dan dia siap cakap lagi, JANGAN SEJUKKAN ayam pada usia muda, kalau masa muda ayam sejuk, ayam tak boleh tahan masa dah berumur 30 hari atas... Sebab bila ayam dah biasa sejuk, ayam tu nak lebih sejuk bila dah berusia... tapi, bila kita tak boleh bagi sejuk, then only one thing happen.. ayam akan mati...

Dan Leong siap pesan lagi kat sy, JANGAN AJAR org lain teknik2 ternakan ayam... Ayat Leong, "Apasal you mau tolong org lain... kalau u tolong orang lain, dia untung lebih.. dia ada kasi sama you ka? Kalau dia tarak kasi.. apasal you mau tolong??" Soalan yg susah sy nak jawab kat dia...

Tapi, biasanya.. kalau sesiapa yg datang jumpa sy tanya pasal ayam.. sy akan cerita A to Z... sy tak suka berahsia dlm hal2 ayam ni... sebab sy punya bisness independent dengan farmer2 lain... untung sy farmer lain tak kacau, untung farmer lain tak effect sy... so, kalau sy tolong sekadar termampu sy rasa tak lah salah....

Ramai org yg cakap kat sy, kenapa sy tak CAJ aja, consider as CONSULTANT FEES.... I have two reasons:

1) Masa sy mula2 nak buat bisness, merata2 sy pi jalan tanya farmer2 yg dah bela ayam... tak da seorang pun dari depa ni yg minta duit kat sy.... Jadi, kenapa sy perlu minta duit bila org minta tolong sy...

2) Kalau pun sy caj org2 baru... berapa sy akan dapat?? Kalau seorang sy caj RM100 misalannya... Rasanya skrg sy dah dpt dlm RM10 000... Tapi, sy tak sampai hati nak ambil duit dari org utk tujuan tu... Biarlah sy tolong ikhlas... Dan sy berdoa.. mudah2an.. bila sy tolong org lain utk mendalami ilmu ayam ni... harapan sy.. moga Allah membantu sy dlm perniagaan sy.. Itu lebih bererti bagi sy...

Ada lagi satu cerita.... seorang kawan sy di Gurun yg bela ayam 20 000 ekor... pusingan lepas dia rugi RM17,852.20.... Terkedu sy dengar cerita dia... Dia pun tak tau nak cakap apa... Apa yg dia tekankan masa sy sembang ngan dia... CP hantar anak ayam tak elok kat dia pusingan lepas... Dan CP sentiasa meletakkan kesalahan kepada farmer... Dan sekarang dia kata, CP dah cucuk tali kat hidung dia... sy tanya la kenapa.. dia cakap la, dah rugi sekarang ni... semua kena ikut cakap CP la... Sy pun cakap la, kalau yg CP cakap tu bagus, apa salahnya kalau kita ikut....

Dia tambah cerita lagi.. ada satu lagi farmer CP di Kalai... bela ayam 17 000 ekor tapi rugi RM20 000... Perghh... tergamam sy dengar.. Mengerikan.. menakutkan... Sy berdoa moga benda2 ni tak jadi kepada sy...

Oklah.. wassalam

0 ulasan:

Catat Ulasan

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top