Assalamualaikum,

Fuhhhhh..... Itu ayat pertama utk entry kali ni. Ayam hari ni dah umur 43 hari di EP07. Cuba bayangkan... skrg ni ayam JAMMMM... Masa ayam saya umur 38 hari, CP tak leh mai tangkap sebab kena clearkan ayam2 yg lebih tua dari saya...

Bila sampai turn ke reban yg EP11 yg saya jaga, ayam dah umur 38 hari. Tapi CP tak leh mai banyak lori sehari. Satu hari 2-3 lori saja. So, tangkap la ayam kali ni slow slow. Nak buat cam na. Nak habiskan EP11 pun ambil masa 5 hari. Itu pun lepas kawan saya, Leong call CP office... Pam gila2 punya... Baru clear ayam di EP11.

Utk menambahkan dramatiknya drama tangkap ayam kali ni... CP punya lori cuti sehari... Bayangkan , ayam di EP07 dah membesar... Umur 41 hari baru nak start tangkap 1 lori dari Kelantan. Itupun sambung tangkap dari reban lain.

Semalam hari ke 42, sy call office. Sy marah semua org. Cuba bayangkan, hari ke 42, ayam di EP07 masih ada 19200 ekor dari total 19800. Yg menambahkan kemarahan saya, bila saya tanya semalam berapa lori nak datang, office cakap tak tau lagi... Perghh... tension gila... Habis semua org kena marah..... Sampai Branch Manager pun sy pam....

Pukul 11 pagi dia call, cakap ada 3 lori masuk semalam.. Lori besar satu, lori kecil dua... Ok la.. Boleh tahan sket.. Tau tak ayam masa umur 42 hari berat berapa... Ayam jantan saya dah berat 2.6-2.8kg . Ayam betina dah berat 2.3-2.5kg... Tak pernah sy tangkap ayam berat macam ni.. Tapi, ayam ni dah makan banyak gila.. Lebih 200 beg dari dulu..

Untung berapa kali ni, belum tau lagi.. Agak suspend gak la.. Apa apa pun, tunggu la habis ayam.. Baru boleh kira...

Oklah.. That's all. Wassalam

0 comments:

Post a Comment

 
MariaFirdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top