Assalamualaikum,

Dlm 2-3 hari ni, sy betul2 sibuk dengan membetulkan kipas di reban... Di EP07 setiap tingkat ada 8 kipas. Yg menjadi masalahnya, secara tiba2, 3 kipas di tingkat atas mengalami masalah secara serentak... Dua kipas rosak dia punya bearing, dan lagi satu rosak dia punya motor. Fuh....
Berpeluh la jugak sy... Hanya 5 kipas yg boleh berfungsi... Nasib baik sy masuk ayam kurang di EP07, jadi ayam ayam tu boleh la bergerak bebas sket... Tak dak la panas sangat sebab sy boleh bukak 5 fan aja skrg ni... Utk selesaikan masalah ni, sy pun cuba la nak repair sendiri....

Pekerja sy sdg keluarkan kipas dari holder.. Nak cek bearing yg ada problem tu..

Ni la bearing yg rosak tu... Yg menjadi masalahnya, skrg ni Cumberland ( Supplier Kipas ) dah tak dak spare part utk Model kipas ni... Skrg kipas semua guna model baru... So, spare part tak dak.. Dan Cumberland kata kalau tak leh repair, kena beli satu set kipas baru la jawap nya.. Aduh.... satu kipas dah la harga RM1550..... Mahal tu....

Kipas ni tak rosak sebenarnya... Tapi, sebab di tingkat atas ada satu kipas yg motor rosak.. So, sy terpaksa bukak motor di kipas tingkat bawah utk guna motor tu di tingkat atas....

Ni la kesannya lepas kerja repair kipas2 tu... Habis kotor seluar dan baju sy... Penuh dengan habuk.. Dan kesannya.. malam tu terus sy flat... SELSEMA sebab sedut habuk banyak sangat waktu siang masa repair kipas....
.
Skrg di tingkat atas officially hanya boleh jalan 6 kipas. Dan di bawah boleh jalan 7 kipas saja.. Harap boleh la bertahan sampai ayam habis sebelum repair kipas2 ni balik...

Bukan senang nak bela ayam ni.. Kalau kita tak pandai nak repair sendiri.. Susahla.. Nak panggil org bukan murah nak kena bayar.....

Oklah... That's all... Wassalam

0 ulasan:

Catat Ulasan

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top