Assalamualaikum,

Hari ni seharian sy bekerja keras.... Penat gak.. Sakit badan2 sebab dah lama tak buat kerja berat.

Ceritanya mcm ni, dulu masa sy nak kawin tahun 2007, kami plan buat tempat parking kereta baru depan rumah.. Masa sy nak buat tempat parking kereta ni, kawan baik sy Leong offer sy.. Dia cakap dia boleh buat kan tempat parking kereta rumah sy pada kos RM7000. Murah gilllaaa... Sebab masa tu, sy tanya org lain.. Kontraktor lain minta RM12k-RM15k utk spec yg sama....

Sebabkan Leong ckp, dia akan buat tempat parking ni pada harga RM7k... Design sy yg buat.... Kalau tak cukup duit, dia tambah... Apa lagi, sy pun minta la dia buat cantik cantik... And masa nak pilih bumbung.... sy pun pilih la bumbung yg tiles ..... Sebab sy tgk bumbung tiles ni cantik...

So, selepas dah 2 tahun setengah ni, ada masalah... Tiles tu terlalu berat utk ditampung oleh rangka bumbung... And kesannya... Bumbung tempat parking kereta ni melengkung dibahagian tengah...

Bulan lepas, bumbung Stadium di Terengganu jatuh... then, terus abg sy di KL call.. dia kata kalau bumbung stadium pun boleh runtuh... Bumbung tempat parking tu pun boleh runtuh gak.. Dia kata, dia keluarkan duit utk tukar bumbung ni dengan bumbung zink yg baru...

Ni la gambar bumbung original tempat parking kereta.... Melengkung ke bawah dibahagian tengah.. Macam bumbung minangkabau yg tak diplan...

First step.. bangla sy keluarkan semua tiles ni... Ambil masa sejam lebih utk bukak balik semua tiles ni..

Lepas dah turunkan bumbung tiles tu, sy terpaksa betulkan balik kayu alang tu supaya jadi lurus balik.. Kalau tak, bila paku zink ni... zink ni pun akan melengkung jugak... Dan dibawah, sy susun zink ni dulu supaya bila dah siap kat atas nanti balance belah kiri dengan kanan...

Waktu petang, kerja kerja pemasangan bumbung bermula.... bukan senang nak make sure zink yg susun kat atas tu nak lurus.. tambah2 zink yg macam ni.. susah gila nak bagi lurus....

Sy duduk kat atas dari awal sampai habis utk siapkan pemasangan bumbung yg baru...

Bila dah siap, baru sy tersedar.... Sy dah buat kesilapan yg AMAT BESAR.... sy terpasang dari kanan ke kiri... Sepatutnyaa sy pasang zink baru ni dari kiri ke kanan... Why I say that... Tengok la, pandangan bila masuk pagar rumah sy... zink ni akan nampak macam ni.... Bila sy pasang dari kanan ke kiri, bila masuk dari pagar akan nampak tempat zink2 ni bersambung.. dan teramat lah tak cantik bila jadi macam ni... dan bila dilihat dari pandangan rumah sy ke arah tempat parking ni... baru nampak zink2 cantik susunannya.. Ni la yg sy maksudkan sy tersalah pasang.. Sepatutnya, org bila masuk ke pagar dan tgk tempat parking ni... mesti mau tengok side yg cantik.. tapi, sy tersalah pasang dan ternampak side yg tak cantik... Yg jadi masalahnya... sy paku guna paku payung, bukan pakai skru... bukan senang nak bukak balik...
.
Ni la harga yg sy terpaksa bayar utk sy dpt ilmu bertukang ni.. Frankly speaking... sy tak pernah pun pasang bumbung jenis ni.. masa sy pasang bumbung stor sy dulu, secara tak sengaja saya terpasang arah yg betul... jadi nampak la susunan bumbung tu cantik... But it not happen today.. So bad... Apa mau buat.. Esok sy tengah plan nak tukar balik direction susunan zink2 ni... Moga dipermudahkan...
.
That's all.. Wassalam
.
* Baru tersedar, masa nak mula buat tak baca Bismillah...

1 ulasan:

  1. biasalah bro...2 lh pntingnya kalimah ALLAH pada tiap pekerjaan.aku pn bt rmah sendiri jgk.upah orng bt mmng x puas ati.nk kata pndai 2 xlh tp bolehlh sikit2.so mcm mana dgn projek parking 2 ok x?

    BalasPadam

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top