Assalamualaikum,

Sy nak tunjuk sket gambar kawan sy yg buat Projek Ternakan Keli Kanvas di area Sg Bakau. Nama dia Fakrurazi.. Umur 28 tahun... Still single. Dia buat kerja ni part time.. Dia share ngan kawan dia, Cikgu Khairul Anwar...

Biasanya, kalau ada ayam sy yg mati.. Sy bagi kat dia la.. Petang2 dia akan mai ambil... Satu petang tu, sy pun ikut la dia pi ke kolam dia.. Nak tengok macam mana dia buat kerja2 proses ayam utk bagi ikan keli dia makan...

Mula2 ayam di rebus dulu.. Bila dah lembut, ayam akan di mesin sampai hancur.. Jadi macam minced meat
.
Lepas tu, bagi ikan keli makan....

Dia pun ada ikan keli yg bela dlm kolam..

Ni kolam dlm kanvas..

Ni part yg paling tak best tengok.. waste dari air ayam yg rebus....
.
Sy berasa kagum dengan kecekalan dia meneruskan perjuangan dia dlm bisness ni... Bukan senang nak cari org yg cekal macam dia... Kepada Razi... Sy doakan agar bisness dia akan maju dan berkembang baik lepas ni...
.
Amin.....

0 comments:

Post a Comment

 
MariaFirdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top