Assalamualaikum,

Dah lama sy tak update, minta maaf. Sibuk sket skrg ni.. Nak uruskan hal kenduri akikah hari Sabtu ni. Dengan kehadiran anak ayam lagi, so.... memang agak sibuk la skrg ni...

EP11 ayam dah masuk hari Rabu lepas. Utk EP07 ayam akan masuk hari Jumaat malam. Kali ni di EP11 ayam masuk 18700 ekor. Dan utk EP07 hari Jumaat nanti akan masuk 19800 ekor. Dan di EP11 yg masuk kali ni ayam baka Ross. Walaupun CP janji nak hantar COBB, tapi yg datang tetap ROSS. Ross pun Ross lah.. Apa mau buat...

Baru2 ni, ada sorang brother belah Butterworth ni... bela ayam. Call sy... Sy pun kenal brother ni.. dan sy memang tau cara dia bela ayam... Dan ramai org yg bercerita kat sy...... Dia ni memang malas sket bela ayam... Semua harap pekerja... Lepas tu, call sy.. Mcm mana bela ayam nak bagi untung? Baru-baru ni dia rugi besar... Biasa-biasa dia untung pun tak lah banyak sangat pun... Tapi, sebab rugi kali ni.. dia pun call sy...

Sy malas nak komen kat dia panjang.. Sy ckp, sy bela mcm biasa la... Mcm yg semua org buat... Mcm abg gak... Lepas tu kami sembang biasa2 dan habis di situ..

Ok, skrg mai sy cerita.. Kenapa abg ni selalu rugi atau untung tak besar bila bela ayam.....

1) Abg ni tak duduk di reban, dia datang visit reban 1-2 kali seminggu sahaja. Bila datang ke reban, cek2 sket.... terus balik. Terus terang sy katakan, kalau nak bela ayam.. Dan harapkan pekerja... Baik jangan bela ayam... Berdasarkan pengalaman sy dan pemerhatian sy, sesiapa yg harap kat pekerja terlalu tinggi... Mesti performance ayam dia kurang elok. Cuba bayangkan, kita pertaruhkan beratus ribu ringgit untuk bina reban, tiba-tiba kita bagi kat orang jaga... Kalau org tu bertanggung jawap tak pa.. ni.... haru biru...

2) Berdasarkan cerita kawan2, kat reban ni... Penjagaan ayam kurang elok. Kalau ayam mati, pekerja biar aja ayam mati tu dlm reban.. Sampai ayam mati tu berulat... Bau busuk dlm reban... Kalau la macam ni kesnya... jangan harap la ayam tu nak elok... Pekerja malas nak buang ayam mati.. dia takut apa, bukannya bos tu masuk dlm reban cek ayam.... Kalau bos datang pun, bos sekadar tanya dari luar reban... Macam ni ka kalau nak untung RM1 ke atas... Jangan mimpi la...
3) Utk pusingan yg lepas, ayam brother ni sakit teruk. Tapi, sebab dia pun jarang ada kat reban... nak cek ayam... ayam dia tak leh nak recover... last last ayam tak besar.... so, end result dia.. RUGI la... Kalau la ayam dah sakit, kita pulak dok buat malas... buat kenduri arwah la siap siap... Dulu sy selalu gak merungut kat CP kalau ayam tak elok... tapi, lepas tu ada sorang bagi advise kat sy.... "Kita jangan selalu sangat komplen pasal anak ayam elok atau tak elok... apa yang penting.. kita kena jaga ayam kita elok elok... kalau ayam yang datang tu elok, Alhamdulillah.. kita jaga elok2 dan untung pasti akan besar... Tapi, kalau anak ayam datang tak elok, kita kena jaga LEBIH BAIK... supaya kita dapat meminimumkan rugi dan memaksimumkan untung.... buat yang terbaik dulu... kalau tak elok jugak end result dia, baru contact CP dan bincang untuk apa apa compensation..."
.
4) Pernah jadi dulu di reban brother ni.... elektrik tak dak... Dan kunci generator dia yang pegang dan dia tak dak di reban.. So, pekerja dia tak boleh nak ON kan generator dan hanya boleh buka kan kanvas sementara tunggu bos ni datang.... Dalam bos ni nak sampai, elok la.. dah beratus-ratus ekor yang mati... Macam mana tak rugi, cuba bayangkan kalau seekor ayam harga RM9. Kalau mati 500 ekor, dah rugi RM4500. Itu, kalau mati 500 ekor, kalau mati 1000 ekor... Dah beraper???
.
Pengajarannya... kalau nak bela ayam.. bela betul2.. Kalau tak, jangan bela....
.
Wassalam

0 comments:

Post a Comment

 
MariaFirdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top