Assalamualaikum,

Bukan mudah, menggapai bintang diangkasa..... Bukan mudah, mengubah mimpi jadi realiti..... Apa pun jua.... akan terbukti andai langkahmu tidak terhenti....

Inilah realiti dalam dunia ayam..... Bukan mudah utk kita berjaya.... bukan saya nak takutkan.. sebab sy sendiri pun takut jugak ada dlm industri ni.... dan bukan mudah utk berjaya dlm industri ni... sy pun dulu dah hampir-hampir tersungkur di separuh jalan...

Ceritanya mcm ni, menjadi kebiasaan hampir semua org...bila kita nak buat bisness.. kita start bisnes tu tapi pengetahuan kita pasal bisness tu tak mencukupi... kita ada modal....kita ada wang utk running the business... sama seperti sy masa mula-mula dulu...

Masa sy mula bela ayam, pengetahuan sy pasal ternakan ayam amat terhad. Memang sy ada belajar cara2 bela ayam dengan penternak2 ayam.... sy ingat ilmu yg sy ada dah cukup... rupa-rupanya ilmu yg sy ada jauh tak mencukupi.....

Masa start bela ayam... 4 tahun lepas.... First two cycle ok... Good. Tapi, cycle yg ketiga, sy rugi RM25 000. Puncanya... ayam sakit sakit dek ilmu yg tak mencukupi dlm industri ni.... Masa jadi benda ni, sy dah betul2 kekurangan wang.. habis semua simpanan sy dah sy gunakan... Sy hilang punca utk meneruskan lagi pusingan ayam yg seterusnya.... Bayangkan, pada umur sy 25 tahun waktu tu, sy dah mengalami kerugian RM25 ooo. Dlm masa dua bulan saja...

Utk cycle2 seterusnya, sy teruskan juga perjuangan.. Duit sy masa tu dah habis, sy terpaksa pinjam duit dari abg sy utk cover operation kos next batch... nak buat macam mana, sy dah masuk dlm industri ni, sekali sy masuk, sy dah tak boleh keluar..

Hidup tak selalunya indah.... selepas beberapa kali ok, pusingan ke 8 sy bersama CAB masa tu, sy tak untung dan sy tak rugi.. Just break even utk that cycle... So, kira tak dapat apa la masa tu.. Tapi, sy tetap nak kena bayar loan bank... Sedangkan, sy dah tak dak duit masa tu.. Kena la pinjam duit abg sy lagi masa tu...

Pusingan ke 9, melengkapkan lagi kisah duka sy dlm ternakan ayam... Sy rugi lagi sekali masa ni dlm RM15 000. Masa ni, CAB bagi anak ayam tak elok. Anak ibu muda, dlm masa seminggu saja, anak ayam yg mati dah hampir 1000 ekor. Bila habis pusingan ni, jumlah ayam yang mati hampir 2000 ekor. Rugi sekali lagi... Masa tu, sy pun tertanya2.... apa lah kesudahan bisness sy ni..... Loan yg sy pinjam banyak lagi.. Tapi, bisnes sy semakin menghadapi zaman kehancuran...

Sy contact balik kontraktor sy, Leong Chee Choy..... apa yg perlu di buat... Masa ni jugaklah reban ke dua ( EP11 ) dah nak siap.. Kontraktor Leong. Sy cerita pengalaman sy dlm 9 pusingan bersama CAB. Dia suruh sy tukar ke CP. Dan dlm masa yg sama dia ajar sy teknik2 ternakan ayam... Dia bimbing sy..... Masa ni, sy dah takut... sebab pengalaman sy yg lalu banyak yg mendukacitakan sy....

Selepas beberapa pusingan dengan CP, baru sy sedar... Rupa-rupanya, pengalaman ternakan ayam sy semasa di CAB amat cetek. Sy tak ternak ayam dengan teknik yg betul. Tu lah puncanya, ayam selalu sakit dan sy untung kurang..

Berbanding semasa di CAB, dlm CP teknikal2 CP selalu dtg ke reban dan beri advise mengenai teknik2 ternakan ayam yg betul. Masa ni baru sy sedar... banyak lagi yg sy nak kena belajar dlm ayam ni... Selepas beberapa pusingan dlm CP, baru pengetahuan sy dlm ayam ni betul2 mantap....

Selepas beberapa ketika, baru sy dpt untung yg konsisten... Masa ni, baru sy sedar...... Bukan mudah, menggapai bintang diangkasa..... Bukan mudah, mengubah mimpi jadi realiti..... Apa pun jua.... akan terbukti andai langkahmu tidak terhenti....

Pengajaran yg sy dpt dan sy nak kongsi dengan semua org... bila kita nak berjaya dlm satu2 field tu.. bukan mudah... memang susah dan banyak cabaran yg akan kita hadapi.. kita kena melengkapkan diri kita dengan ilmu yg mencukupi.. kita kena bersedia dari segi fizikal dan mental... Dan kita kena tanam dlm diri sy, alang-alang menyeluk pekasam.. biar sampai ke pangkal lengan.. alang alang main dengan taik ayam.. biar sampai kotor... tapi, biar untung...

Tak ramai yg tahu susah payah sy dlm 2-3 tahun pertama sy dlm industri ni... hanya yg betul2 rapat dengan sy saja yg tau.... Walau apa pun, sy bersyukur dengan pencapaian sy sekarang....

Utk pengetahuan semua, sebelum sy menceburkan diri dlm industri ayam ni.. sy berjumpa dengan hampir 10 org penternak ayam yg dah bela ayam.... semua org menceritakan yg indah2.... tak dak yg cerita yg susah2... semua cerita untung, tak dak yg cerita rugi.... Dan sekarang, 3 daripada mereka dah pun stop bela ayam... sebab tak tahan dengan pelbagai masalah yg dihadapi dlm industri ni.... Dan yg lain, masih meneruskan perjuangan....

Sekarang, sy dah sedar... kita kena mempersiapkan diri sy dengan ilmu yg cukup utk berjaya... Kita kena bersedia dari segi fizikal dan mental serta kewangan yg kukuh... Sebenarnya, dlm ayam ni... kita boleh untung... syaratnya... ilmu kena cukup, reban kena cantik... kena jaga biosekuriti... bagi ubat yg betul.... dan kita mesti kena RAJIN...... jgn malas....

Oklah... sy bukan nak takutkan org yg nak baru nak bela ayam.. cumanya, sy nak kita semua sedar... ianya...... BUKAN MUDAH.....

0 ulasan:

Catat Ulasan

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top