Assalamualaikum,

Sy dah ada banyak experience jaga anak ayam... Dah bertahun sy buat kerja ni... Mcm2 pengalaman jaga anak ayam yg sy ada... Dan lepas bertahun2 sy dlm dunia ayam.. sy dpt satu kesimpulan.... Banyak persamaan yg ada bila sy bela ayam dan bela anak sendiri...

Yg pertama, Farees akan nangis kalau dia berada dlm situasi tak selesa. e.g kalau dia lapar, atau dia sejuk dsb.... Anak ayam pun menunjjukkan reaksi yg sama.. Kalau anak ayam ni lapar atau tak selesa, anak ayam ni akan menjerit.. meminta perhatian... Lepas sy take care apa2 yg perlu, Farees akan diam...... Dan ayam pun, lepas kita dah take care dia, ayam pun akan diam jugak...

Yg Kedua, baby tak boleh duduk dlm keadaan sejuk. Baby kene berada dlm keadaan panas sket. kalau sejuk sgt, Farees akan nangis mcm menggigil. Mlm tadi, Ummi Farees panas sangat, so, ummi buka aircond.. Tapi Farees sejuk, dan terus nangis. Lepas tu, Abi call Bibik suruh dtg ambil baby.. Tidurkan baby di bawah... Baru baby tak nangis sebab kat bawah tak sejuk sangat...Ayam pun serupa, masa 7 hari pertama, sy kena letakkan heater... kalau ayam ni sejuk masa kecil, nanti ayam akan jerit2.. dan masa ayam ni besar.. ayam akan senang kena sakit... So, baby pun masa kecil tak patut sejuk2... kena biar suhu yg terkawal ikut keselesaan baby...

Yg ketiga, ayam masa kecil suka makan makanan yg fresh2.. So, masa kecil sy kena letakkan makanan 3 kali sehari.. Baru makanan tu kekal fresh.. Serupa la dengan baby, kena makan susu ibu yg fresh... Kena suam2 sikit... Biasanya, Ummi akan pam susu dan simpan susu dlm freezer. Lepas tu, masa nak makan, dipanaskan sket susu tu supaya jadi fresh balik...

Yg ke empat, anak ayam lepas makan dia akan rehat dan tidur... Serupa la ngan baby, lepas dia kenyang menyusu, dia akan tidur dengan aman...

Rupa2nya, banyak commanality antara jaga anak ayam dan jaga anak sendiri... Kira pengalaman jaga anak ayam banyak membantu...

Bila bela ayam, bukan sekadar taik ayam tu tercalit di badan...di baju, di seluar, di kaki.. Dlm mulut pun dah pernah masuk... Terasa la apa maksud pepatah melayu... "Hangat2 tahi ayam" memang hangat pun.... Masin2 sket... Bukannya saja nak pi rasa 'nikmat' taik ayam tu.. tapi, kadang2 terpercik masuk mulut.. Apa mau buat. Org kata, kalau takut dengan taik ayam.. Jgn bela ayam...

Bila dah selalu main ngan taik ayam.. tengok taik baby tak rasa apa pun.. Rilek ajer.... Selamber ajer kena basuh berak baby..

Oklah.. update lain kali.. Till then.

Wassalam

0 ulasan:

Catat Ulasan

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top