Assalamualaikum,

Hari ni ayam umur 21 hari di reban kecil dan 18 hari di reban besar. Petang tadi sy timbang ayam di reban kecil.

Alhamdulillah. Berat ayam jantan 920g dan ayam betina 840g. Satu perkembangan yg bagus. Berat ayam standard pada umur 21 hari utk jantan adalah 850g and betina 800g... So, kali ni above than standard... Dan berat ni lebih kurang berat ayam pusingan lepas. Bezanya dengan yg lepas, ayam kali ni alhamdulillah. Sihat. Tak dak tanda2 sakit.

Kali ni sy buat prevention penyakit2 yg dah kena pusingan lepas. Prevention is better than cure. So, play safe.. Skrg sy tgh bubuh ubat batuk utk ayam... Walaupun skrg ayam tak batuk... Lepas ni, nak follow dengan ubat cacing... Then, pump ayam tu dengan vitamin + asid amino + gula utk stimulate pembesaran ayam.

Dengan current performance.. sy harap dpt achieve > RM1.60 kali ni... Tak pernah lagi dpt tinggi lebih dari RM1.60... Semoga Allah permudahkan... Aminn....

Sy dpt call pagi tadi, ada org nak visit farm nak tanya pasal ayam... Sbnrnya dia dah call dari minggu lepas... Frankly speaking... sy tak prefer org dtg reban sy before ayam umur 30 hari.. Nak elak penyakit datang ke reban... Dulu memang sy tak kisah... tapi bila sy bersikap tak kisah.. Performance ayam masa dulu tak berapa baik... Dan skrg bila sy 'kisah'.. alhamdulilah.. ayam ok.. Dan kalau ada yg nak dtg reban sy.. better datang masa umur ayam > 30 hari.. nak masuk dlm reban masa ni pun sy dah tak kisah...

Sy call member2 yg bela ayam.. Dari perkembangan skrg ni, cuaca yg tak menentu... banyak reban yg ayam sakit... So, extra carefull is needed now... Farmer CP, Suran antara top farmer yg always achieve > RM1.00 every cycle.... Pun kurang menyerlah kali ni... Smlm sy dengar average weight dia dlm 2.00kg saja... Berapa dpt, tak tau.. Kena tunggu Ilham buat calculation..

Farmer CP yg lain, Hj Zaini baru habis ayam minggu lepas. Dia dapat RM1.12. Ni first batch dia.. Patutnya first cycle perform better. Sebab masa ni reban free from any disease. For example, reban Habib di Kuala Ketil yg dapat RM1.71 utk first cycle dia...

Ok.. That's all for now.. Wassalam

5 ulasan:

  1. Rate semua tu untuk gross per bird kan? Klu nett pulak berape average selalunye?

    BalasPadam
  2. Operation cost is 40 cent per bird. So, berapa pun dapat gross profit dari CP, tolak la dengan 40 cent... U will get nett profit... Good farmer will get about 80 cent - RM1.10 .... depend how good you are. And farmer with bad management will get net profit about RM0.20-RM0.40...

    BalasPadam
  3. Thanx for the info. Boleh cerita ke ape component dlm operation cost tu?

    BalasPadam
  4. Insya Allah, will let u know later the detail..

    Generally, operation cost consist of salary, electrity, water, maintenance, sekam padi utk ayam, upah tangkap ayam, petrol,etc...

    BalasPadam
  5. Firdaus,

    Request to u to blog psl operation cost ni. TQ

    BalasPadam

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top