Assalamualaikum,

Hari ni ayam dah umur 32 hari dan 29 hari. Just to update ayam masa umur 28 hari.

Di reban EP11, berat umur 28 hari jantan 1.56kg dan betina 1.32kg. EP07 jantan berat 1.50kg dan betina 1.29kg.

Masa umur 28 hari, berat ideal jantan 1.4kg dan betina 1.3kg. Kalau dapat berat ni pada umur 28 hari dengan kawalan makanan yg baik... Insya Allah.. boleh dapat RM1 ke atas. Hari ni ayam umur 32 hari, petang nak timbang sekali lagi. Kalau Jantan berat 1.85kg ke atas dan Betina berat 1.65kg ke atas... Ada tanda2 nak dapat RM1.30 ke atas.

Anyway, one bad news... Esok TNB nak buat maintenance kat Sub Station yg supply elektrik ke reban sy. Depa hantar surat, kata nak buat mainenance 8 jam. Dari pukul 9 pagi sampai 6 petang. PERGHHHHHHHHH... Ayam umur 33 hari dan masalah ni nak jadi.. Sy terus call TNB dan terus pergi ke office TNB di Bagan Serai. Lepas nego dengan depa, depa kata akan shutdown dlm 3 jam saja. Sy dah buat test run di reban ayam guna gen set baru2 ni, testing running the genset for 1 hour. Gen set run smoothly.

Sy call beberapa kawan yg pernah ada masalah letrik dan guna genset selama beberapa jam. Alhamdulillah, ada beberapa good advise dari depa... Malam ni, nak kena bangun solat tahjud minta Allah permudahkan hari esok menghadapi tak dak bekalan elektrik dari TNB for 3 hours. Mudah2an Allah permudahkan dan dijauhkan dari sebarang masalah. They plan to start at 9am esok...

Moga Allah permudahkan.. Amin... Allahumma Yassir Wala Tuassir...

Wassalam

2 ulasan:

  1. Good luck to u in handling this difficulty.

    If time permitted, I’ll definitely post a comment in various entries of yours. Pls check ur past entries for any new comments. I’ll become a regular visitor if the blog’s owner keep interact with the readers, just like what u do..

    BalasPadam
  2. Baru solat hajat tadi. Minta Allah permudahkan esok. Harap TNB shutdown at a very minimum time... Less than 2 hours is great.

    Takut gak pakai genset tu lama lama...

    BalasPadam

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top