Assalamualaikum,

Mlm kelmarin, GM CP Mr Long call sy. Dia tanya detail sy punya ayam. Baka ayam, umur ayam, berat ayam, kod anak ayam, and detail about my chicken.

Dia kata, baka anak ayam saya sama dengan baka seorang lagi farmer di sebelah Ipoh. Jenis sama, dan kod anak ayam pun sama. Tapi, dia tertanya tanya entah di mana silapnya... dia kata ayam saya boleh jadi cantik.... tapi kenapa ayam farmer di sebelah Ipoh yg sama baka dengan saya boleh jadi kecil besar. Dia cuma nak pastikan adakah sebab baka yg menjadi punca ayam farmer tu kecil besar. Tapi, bila dia check ayam sy ok, dia pun eliminate faktor baka anak ayam...

Dia tanya macam2... Dari segi mcm mana sy control masa anak ayam, mcm mana sy control dedak, mcm mana sy control lighting, ubat sy beli dimana ( Tercakap kat dia sy beli ubat luar .. kantoi disitu.. siap ckp ubat luar lagi bagus lagi...), mcm mana sy buat biosekuriti... dan memacam lagi.... pendek kata dia tanya agak detail every single thing. Sy pun cerita la agak detail.

Frankly speaking, since the last 6 cycle I always obtained RM1 and above. So, there must be some "secret recipe" that I use to obtain consistent result. Few people already question me how do i do it. I told everybody the same story. No secret.. I shared everything I do with them.

In fact, there are so many factors that lead towards good result. I can't tell you this time. Will share with u later. As farmer, we have to focus every single detail. Take care everything, then only you will get a good result. Every factor is related to each other.

Then, ptg tadi sy sembang la ngan Bangla sy pasal menda ni. Sy cakap la GM CP tanya sy kenapa ayam sy besar, dan kenapa ada farmer lain ayam dia kecil. Even baka sama, makanan pun sama. Tahu tak apa yg Bangla sy ckp...

"Bos, lain kali kalau org tanya apasal bos punya ayam besar, bos cakap kat dia... dia ada suruh tak pekerja dia sembahyang.. lepas sembahyang kasi doa minta ayam big, bos money good good"... lepas tu dia sambung lagi.. "Bos tengok, dulu masa saya start kerja, sy no Namaz (Solat), bos pam ( marah ) many2, hari2 bos tanya namaz no namaz. Itu jam chicken no many2 good ( Not Good )... Last last semua Namaz. Bila Namaz bos suruh semua doa, kasi chicken big2, kasi bos money many2... Bos, kami semua hari2 Namaz doa kasi chicken good2, bos money good2.." Itu pasal chicken good2.. Alhamdulillah..."

Terkedu sy seketika.. Diam jap.. Lepas tu, baru la teringat balik ceramah2 agama yg sy pernah dgr dulu... Allah MEMERINTAH kan pemimpin utk bertanggungjawab atas apa yg dia pimpin.. Sebab tu jugak la sy emphasis pekerja2 sy suruh solat... Sy cakap kat dia org... Kalau dia org tak sempat nak solat sebab nak bagi makan ayam.. BERHENTI bagi makan ayam..Pi SOLAT. Sy tak akan marah kalau dia org stop satu2 kerja utk nak solat.. Yg penting, solat.. Tapi, kalau diaorg tak solat.. Sy mesti pam gila2... Tak sangka apa yg sy didik dan ajar pekerja sy... dia betul2 ikut...

Alhamdulillah.. Sy syukur.. Mungkin keberkatan bila kita buat apa yg Allah suruh kita buat ( Tekankan hal solat kepada org yg kita pimpin ), ayam sy jadi besar dan berat... Dan untung yg sy dpt konsisten...

Percaya atau tidak, last cycle... Kalau siapa yg ikut sy punya blog last cycle mesti tau betapa teruk ayam sy last cycle. Ayam sakit kronik dari hari ke 11 sampai ke hari 29. Sampai Dr dari CP pun datang visit farm sy 2 kali seminggu nak monitor ayam sy closely sebab ayam sy sakit teruk gila... Dan Dr tu ckp, "Sorry Firdaus, I can't help you much... I rasa this cycle you boleh la dapat RM0.50/bird"....

Tapi, berkat usaha sy last cycle yg tak berputus asa, terus cuba dan mencuba bagi pelbagai ubat kat ayam.... doa sy setiap kali lepas solat, tahjud sy hampir setiap malam last cycle.... in fact sy minta Bangla sy bangun solat tahjud pukul 3 pagi.. minta doa bagi Allah bagi sy untung besar that cycle. Dan Allah tu Maha Berkuasa dan Maha Mendengar doa hamba2Nya... Dr ckp sy hanya boleh dapat RM0.50... Tapi, sy dpt RM1 and above last cycle. IT WAS REALLY SHOCKED ME. Sy terus sujud syukur bila dpt tau result ni.... Pengajarannya, manusia hanya merancang, tetapi Allah jualah yg menentukan...

Sy banyak baca buku2 Islamic. Dan salah satu nasihat berguna yg sy nak share bila kita buat bisness dan bila berdoa.. Doalah macam ni... "Ya Allah, bantulah aku dalam perniagaan yg aku usahakan.. Dan berilah keuntungan yg besar kepada ku, mudah-mudahan dengan keuntungan yg besar tu, aku dapat mengeluarkan zakat yg banyak dan dapat membantu umat Islam yg lain".

Dan Alhamdulillah, dengan rezeki yg Allah kurniakan kepada sy utk pusingan lepas sahaja, sy keluarkan zakat sebanyak RM2000. ( Sy belanja utk diri sy sendiri setiap pusingan pun tak sampai RM2k) Sy bukan nak berbangga @ riak bila sy cerita pasal jumlah yg sy keluarkan... Cuma, yg sy nak tekankan, bila kita keluarkan zakat dan bila kita bantu ummat Islam yg lain, kita bantu agama Allah... Yakin dan Yakinlah.. Allah pasti akan membantu kita balik.... Dan sy dah rasa benda ni... Sebab tu sy nak share dengan semua reader... Jgn takut kita jadi miskin sebab kita bersedekah, berzakat..

Ingatlah, kita miskin/untung kurang bukan sebab kita kurang menerima, tetapi sebab kita kurang MEMBERI. Kalau kita banyak MEMBERI, insya Allah, kita tidak akan miskin... dan kalau kita kaya... kita akan bertambah2 kaya... YAKIN lah sebab inilah janji Allah..

Moga kita semua dapat manfaat. Kalau ada reader yg nak share thought/experience about this.. Please do so..

Wassalam

1 comments:

  1. btol, btol tu, bayarla zakat instead of paying taxes, tp biarla ade some kind of zakat computation that consistent, barula bisnes bersistematik, bkn main belasah baya je berape

    ReplyDelete

 
MariaFirdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top