Assalamualaikum,

Ayam di EP11 umur 37 hari. Jantan dah berat dlm 2.3kg dan betina dlm 2.0kg. So far so good di reban EP11. Sampai hari 35, mortality sudah mencecah 2.5%, which is quite good. Smlm hari 36 di EP11 mati dlm 25 ekor which is quite common.

Hari ni MAYDAY! MAYDAY!.. Masa tengah rehat kat rumah sambil tengok tv, Bangla mari rumah. "Bos, tara-tari reban come." ( Cepat cepat datang reban ) "Big problem bos, chicken many many mati. Chicken hot bos".

Hari ni hari ke 37. The required temperature inside the house at this age is 26C. Tapi cuaca hari ni panas semacam. Terasa bahang panas hari ni. Bak kata Farah Fauzana, lebih hangat daripada biasa. Sy pun terus berlari ke reban. Memikirkan kenapa ayam banyak mati....


Buka aja pintu reban, nampak berpuluh2 ekor ayam bergelimpangan di depan pintu. Masya Allah, this is not a good sign. Kalau depan pintu macam ni, dlm reban mesti ramai lagi yg syahid dah ni... Sy masuk dlm reban.. dan perghhhhh.. Innalillahiwainnailaihirajiun... Memang banyak gila ayam yg mati..... Perghh... Dlm proses nak mati pun ramai gak.. Nyawa2 ikan. Sy ckp kat bangla sy, yg nyawa2 ikan ni pi sembelih dulu...
.
Sy cek termometer dlm reban. Subhanaallah, suhu 31C. Itu di tengah2 reban, di depan kipas yg biasanya lebih panas, sy agak mungkin mencecah 33C. Aduh, apa yg sy nak buat skrg ni...??? Sy dah mati akal. Reban ni ada 5 exhaust fan. This is maximum. Sy dah on semua fan. Dlm reban, sy terasa angin yg lalu, tapi angin panas yg sy rasa...
.
Sy syak aircond di cooling pad bangla sy off. Sy lari ke depan, tengok cooling pad tu memang tengah on with full of water. Sy bukak pintu depan reban dekat2 cooling pad, ayam2 kat situ senyum aja... Sejuk.. Sy masuk la ke tempat tu, memang sy rasa sejuk depan cooling pad... Tapi, disebabkan reban sy yg panjang ni.... suhu kat belakang dekat2 kipas tak boleh control. Too high.. Sy pi balik ke pintu belakang, memang ternyata kat belakang panas....
.
Sy mati akal.. Sy dah bagi apa yg sy ada. Full 5 kipas. Dan aircond ON langsung tak tutup. Sy dah tak dak apa2 nak dibagi kat ayam utk sejukkan dia balik...
.
Sy terus call my sifu, my contractor, my very good friend, my abang merangkap my partnet in this business..... LCC.. Short name of Leong Chee Choy... Dia lah yg banyak ajar sy dlm teknik2 bela ayam... Dan memang dia banyak berjasa kat sy selama ni pun... Dialah yg bimbing sy dari awal lagi sy bela ayam... Dan masa sy bela ayam rugi, dia lah yg datang membantu... Dia banyak ajar sy utk belajar ambil risiko dlm business... Bila perlu ambil risiko, bila jgn ambill... Dia banyak ajar sy Rahsia Business Org Cina....
.
Dan sy rasa, hasil didikan dialah sy jadi mcm ni hari ni.. Frankly speaking, bukan senang org Cina nak ajar org Melayu buat bisness... Dan bukan ramai org Cina yg nak majukan org Melayu.. Tapi, Leong ni lain sket.. Dan sanggup ambil risiko yg sy pun takut2 nak ambil...
.
Dipendekkan cerita, as my partner with high experience, sy ceritala apa yg terjadi kat reban... Senario dia, kipas dah bukak habis, cooling pad pun on, tapi dekat2 kipas suhu tinggi gila... Dan ayam banyak mati...
Sy call dia dan dia bagi idea kat sy buat macam ni...
.

Slow2 jalan dlm reban, dan sembur air kosong ke ayam guna pam tangan. Tapi, make sure debu2 air saja yg keluar.. Sy pun ikut cadangan dia, mula2 suruh Bangla ambil satu tong dan sembur dlm reban dekat reban punya side... Membantu jugak, terasa la sejuk sket dlm reban... Nampak mcm berkesan sket, sy suruh Bangla lagi sorang ambil lagi satu tong utk pam lagi air dlm reban.

.

Nama dia ni Bachu. Dia yg jaga reban ni.. dia punyalah cuak.. sebab ayam dia banyak mati....
.

.
Antara ayam2 yg shahid dlm reban. Semuanya ayam jantan yg berat dlm 2.3kg...

.
Lepas tu, sy call lagi Leong, ckp kat dia Bangla dah sembur dlm reban tapi sejuk tak membantu... Dan rasa macam angin tak cukup kuat kat belakang reban tu.. Dia suruh sy bukak kejap pintu di reban belakang. Bukak, duduk depan reban dan sembur air dari depan reban... Bila buat apa yg dia suruh, baru terasa angin betul2 kuat kat belakang.. Dan bila disembur air depan pintu ni, angin yg tarik laju terus tarik bersama air yg sy pam tu.. Ayam2 yg duduk dekat2 kipas baru segar2 balik. Mula2 nampak macam teruk gila...

.
Mana yg nampak mcm nak sampai ke tahap ICU, sy sembelih siap2... Bila pegang badan ayam ni, memang panas betul ayam ni...

.
Yg tak sempat nak diselamatkan... Tersungkur di pintu syurga... Syahid disaat2 akhir nak jual.. Ni yg syg sangat ni.. Rasa rugi...

.
Lepas tu, buat laporan seterusnya kat LCC. Dia cakap, kalau nak tambah sejuk lagi, ambil pam air yg basuh reban... Tembak air ke tepi reban ke arah kanvas dan juga ke atas bumbung... Bagi kanvas dinding reban basah... Bagi bumbung basah.. Nanti dlm reban akan sejuk... Sy terus buat mcm yg dia ckp. Lepas tembak air ke kanvas, dan ke atas bumbung, baru terasa ayam ni ok sket.. LCC ckp, lu buat dulu.. Nanti sikit jam aku sampai...
.
Lepas waktu Maghrib LCC sampai... laju aja dia pecut dengan lori dia mai... Dengan bengangnya dia.. terus marah aku.. "Lagi mau ambil gambar... Org tengah tension, lu lagi mau gambar. Aku buang lu punya kamera baru tau...."...
.
Sessi ceramah berterusan... "Apa mcm lu jaga ayam.. langsung tak mau cek ayam.. Lu tau rileks saja.. Ini la... Melayu punya stail.. bila senang sket mau rilek. Bukan mau cek ayam. Kalau lu cek ayam awal2. Mesti tarak mati... MALASSSSSSSSS". Perghhh... selamber ajer aku kena pam...
"Lain kali apa apa hal jadi, mau guna otak sikit... Kalau dah ayam panas, kasi dia sejuk sket.. Apa macam mau kasi sejuk.. Guna otak la.... Apa macam mau bikin bisnes lagi besar... Ini macam pun u tarak idea ka?".. "Ini tarak, semua aku mau cakap.. kalau aku mati apa macam.. "....
.
LCC yg tengah tension... Hisap rokok dulu kasi rileks sket...
.
Harap2 lepas ni tak jadi dah mcm ni.. banyak pengajaran belajar hari ni... Tau tak, hari ni saja di EP11 ayam mati hampir 130 ekor... Kalau la sekor berat 2.3kg dan harga RM4 sekilo.. Dah dekat RM9.20 seekor rugi tadi... Dan bila 13o ekor mati, dlm sekelip mata saja Allah dah tarik hampir RM1000.
.
LCC ckp, call CP. Esok panggil dia tangkap ayam.... So, harap esok perjalanan tangkap ayam berjalan lancar. Dan ku mohon dari Illahi, jgn la esok panas sangat.. Beri yg terbaik....
.Amin... Wassalam

1 comments:

  1. Assalamu'alaikum Wrmbth Tuan,

    Banyak syok baca posting tuan. Ada banyak pengajaran tu.

    ReplyDelete

 
MariaFirdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top