Assalamualaikum,

Dulu sy hanya ada 3 org pekerja, tapi skrg sy up sket jadi 4 org. Sbbnya, senang sorang jaga 1 tingkat. Dan bila buat macam ni, payah sket nak berlaku "Cross Contamination". Maksudnya, kalau yam di satu reban sakit, tak berjangkit ke reban lain sebab pekerja tak masuk ke tempat lain. So, setiap pekerja hanya akan jaga ayam di reban dan tingkat dia saja. Sy memang PANTANG pekerja di reban EP11 masuk ke reban EP07 dan sebaliknya.

Basic utk setiap pusingan bagi setiap org adalah RM1200 utk tempoh 60 hari. Dan bila tangkap ayam, sy akan bayar setiap bakul RM0.40. Di EP11 ada 1870 bakul dan di EP07 ada 2000 bakul. Jadi, setiap org akan dapat lagi dlm RM280-RM300.

Lepas tu ada pulak duit korek baja tahi ayam. Di EP11, dengan kapasiti 18700 ekor ayam.. biasanya akan dpt dlm 1100 guni beg. Dan di EP07 biasanya akan dpt dlm 1200-1300 guni baja tahi ayam. Sy bayar upah RM0.50 sebeg. Jadi setiap org akan dpt lagi sekitar RM300.

Jadi jumlah gaji utk pekerja sy dlm setiap pusingan sekitar RM1800 seorang. Bergantung la, kalau dia korek baja tahi ayam banyak beg, lebih dia dapat, kalau dia korek slow, dia dapat sikit la. Biasanya, Bangla bermati-matian berebut utk korek bagi cepat siap.

Dan sy memperkenalkan insentif berbentuk zakat kpd pekerja sy....Mana2 reban yg ayam untung lebih RM1.00 sy bagi zakat kepada org yg jaga reban tu RM150 seorang. Kalau untung lebih RM1.30, sy akan bagi zakat RM200 seorang, dan kalau lebih dari RM1.60, sy akan bagi zakat dlm RM250 seorang. Bila sy buat mcm ni, pekerja jaga ayam bersungguh2. Depa betul2 komited nak make sure ayam di reban yg depa jaga tu besar dan sihat. Supaya sy untung lebih, dan depa pun dpt duit lebih. Sort of win-win situation.

So, in total pekerja sy akan dpt roughly dlm RM1950 per person per cycle ( 2 bulan ). So, utk 4 org pekerja, setiap pusingan sy spend dlm RM7800 utk gaji pekerja sy. Frankly speaking, gaji utk sy yg sy ambil dari keuntungan pun less than RM1950. Sebab, semua untung sy bayar ke bank. Tinggal sikit aja lagi dlm current account sy utk backup if emergency happen.

Nanti sy cerita siapa yg ajar sy buat bisness ayam ni. Mcm mana boleh berkembang.... Dlm new entry.. Skrg sy tgh sibuk prepare paperwork utk satu lagi loan baru... Berapa jumlah loan dan bank mana, sy tak boleh cakap la.. Biarlah rahsia... Selagi tak dapat, jgn cerita... Plannya hari Selasa depan nak submit ke Bank. Kalau dpt Alhamdulillah, DAN kalau tak dpt pun Alhamdulillah.

Kita minta apa yg kita mahu, tapi Allah bagi apa yg terbaik utk kita. Allah lebih mengetahui. Tugas kita, berusaha dan berdoa serta tawakkal.. Yg selebihnya, kita serahkan kepada Allah utk tentukan..

Wassalam

2 ulasan:

  1. Salam,

    A very good internal control, sorg jage 1 tingkat. And another good system, ade extra incentive based on performance. So, each worker takes ownership on what they are responsible for. Tapi…. kan each tingkat tu lain2 capacity die? Basic salary sama tp workload pn sama jugak ke?

    For cost of catching, 1 bakul tu approx ade 10 birds ke, klu based on ur current capacity now? So, lebey kurang 3-4 sen sekor la kan.

    Untuk tahi ayam plak, klu capacity 18,700 bley dpt 1,100 beg, 1 beg katakan dpt jual RM2, so seko ayam bley generate other income dlm 12 sen, which means enough to cover basic salary worker (dlm 9 sen seko if 4,800 fixed per round) and catching cost dlm 3-4 sen seko. Impressive!

    So, klu buat paperwork untuk forecast future cost after further expansion pn nmpk mcm interesting je with this kind of cost structure.

    Good luck for ur loan application.

    Btw, kenape name reban tu EP07 & EP11? <- (soalan x relevan pn, saje je tanye)

    BalasPadam
  2. Eh pembetulan, ur capacity 44k kan? 4,800 / 44k = approx 11 sen, bknnye 9 sen daa ...

    BalasPadam

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top