Assalamualaikum,

Banyak barang2 di reban sy yg tak teratur. Puncanya sy tak ada proper store utk simpang barang. Jadi kadang2 bila nak cari barang, susah nak jumpa...

Because of that, sy decide utk nak buat stor utk simpan barang2 peralatan ayam. Saiz stor 20'x14' dan tepi stor tu sy nak buat office. Tempat proper kalau tetamu datang ke reban. Walaupun sy tak prefer tetamu dtg ke reban. Kadang2 tu terpaksa juga terima walau pun sy tak sudi sebenarnya... ( Before age 30 days, guest is not welcome ).

Memandangkan kawasan yg terhad, sy terpaksa timbus balik satu area kat reban sy yg dulu sy korek utk buat parit. Sy ada jumpa satu lori yg jual tanah terbuang... So, sy beli la satu lori tanah harga RM20. Berbanding RM80 kalau beli tanah merah yg original. Total sy beli 16 lori tanah terbuang. Consist of everything.. Batu, tanah, rumput, besi. etc..... Tak kisahlah, sebab nak timbus parit aja pun utk buat tapak stor tu..

Kali ni, sy plan nak buat sendiri. Tak mau guna mana2 kontraktor. So, sy boleh jimat duit upah sebab sy guna Bangla sy saja utk buat stor ni. Depa ni pun bukannya tau kerja, tapi sy ckp kat depa, tak pa buat pelan2.. Sy akan monitor depa punya kualiti kerja. Bila depa buat tak cantik.. sy akan tegur dan buka balik apa yg depa dah pasang.

Here are some photos to share with you....

Tanah yg sy beli tu... 16 lori semuanya...

Sy panggil Back Hoe utk ratakan tanah tu...

Buat Beam tapak asas stor.. Guna besi.. Sebelum Tuang Konkrit...

Tiang konkrit... Bangla sedang naikkan tiang... Berat gila tiang tu...

Beam yg dah dituang konkrit..

Lepas buat beam, start ikat bata...

Frame pintu pun buat sendiri. Beli kayu, then design. Baru RM20, kalau beli yg dah siap RM68.

Dah siap separuh...

Bata yg ikat makin tinggi...
.
Frankly speaking, this is the first time sy buat semua kerja ni sendiri... Tak dak experience pun.. Tapi, berdasarkan pengalaman sy dlm 4 tahun bela ayam ni, sy belajar buat semua benda2 basic, sooo.. boleh la buat stor ni sendiri...
.
Total cost baru RM3000. Kalau minta org buat semua ni, mesti kena ketuk, kurang kurang RM8000. Dah jimat dlm RM5k. Jadila... belajar buat sendiri semua benda. Lepas ni kalau nak buat reban sendiri pun sy rasa dah confident. Boleh kot... Pelan2 belajar..
.
Nanti sy update gambar latest stor ni.. As of now, dah hampir siap 95% ikat bata. Esok plannya nak prepare kayu untuk bumbung. Kalau sempat, paku bumbung terus esok... Nak kena buat cepat, sebab minggu depan dah nak tangkap ayam.. Kalau tak susah gak, masa tu dah sibuk...
.
Oklah.. that's all. Wassalam.

3 ulasan:

  1. Simen brape ringgit sebeg area sana? RM17? Nk pki atap jenis ape? Tiang tu beli ke, klu buat acuan dpt lg cut cost kot, since u dh ade plywood acuan beam, bley recycle je

    BalasPadam
  2. Simen kat sini RM15 sebeg...Atap pakai zink la.. Tiang beli siap... Satu tiang harga RM33. Tak terfikir nak buat sendiri hari tu. Kalau tak, boleh gak try..

    Letih ni.. Sakit badan.. Kerja teruk gak nak siapkan stor tu sebab hari ni cuaca panas sangat... Bangla pun tak bley tahan...

    BalasPadam
  3. murah gak simen situ yek, nnti sape nk plaster? ke buat stor takyah plaster je

    P/S U havent reply dekat entry "Update News". I also dh update dh in "Loan".

    BalasPadam

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top