Assalamualaikum,

Update hari ni ringkas2 saja. Sebab ada terlalu banyak nak diupdate. Semua update ikut gambar..

Skrg geng plaster dah start plaster stor sy.

As per previous entry, ayam mati banyak hari 37 di EP11. Gambar atas ni yg mati pada waktu pagi hari 38. Kesan panas hari 37 melarat ke hari 38. Di EP11 skrg dah 4% ayam yg arwah. Agak tinggi. Sy call CP suruh tangkap, CP tak boleh tangkap sebab dah janji nak tangkap kat tempat lain. Tiada pilihan lain, takutkan ayam mati.. sy pun solat hajat.. Minta Allah permudahkan urusan sy hari tu... Kalau 10 hari sebelum ni panas... panas yg langsung tak hujan... Lepas solat hajat, sy melihat kekuasaan Allah......

Cuaca di tempat sy mula mendung pukul 10 pagi. Waktu mula2 pagi dah panas, tapi start redup pukul 10 dan hujan start turun pukul 11 pagi - 2 petang. Hujan ni amat2 membantu. Kalau hari 37 ayam mati 150 ekor di EP11, hari 38 ayam mati 29 ekor saja. Alhamdulillah. Allah dah mendengar rintihan hati saya....

Walau pun hujan hingga pukul 2, sy tetap ambil langkah berjaga2. Hari ni sy suruh bangla sembur air guna pam dan bukak pintu. So, debu air ni masuk dlm reban dan sejukkan ayam kat bahagian kipas...

Bachu tengah sembur air. Pintu atas dan bawah terbuka...

Hari 39 start tangkap ayam.. Ayam dah naik atas lori. Lori ni hantar ke Penang.

Staf CP yg jaga timbang... sy duduk disebelah... sebagai pemerhati bebas

Bila atas lori, ayam mesti dimandikan. Kalau tak, confirm ayam tu arwah tengah jalan sebab panas. So, ayam ni mandi puas2 waktu ni...
Hari 39 tangkap ayam, total dlm 5.5k ayam yg keluar. Average weight jantan dlm 2.33kg dan betina dlm 2.05kg. Not so good, not so bad..
Hari ni sambung tangkap ayam lagi..
Wassalam

0 comments:

Post a Comment

 
MariaFirdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top