Assalamualaikum,

Hari ni umur ayam sy 15 dan 12 hari resectively. Smlm di reban kecil hari yg ke 14. Dan seperti biasa, sy akan timbang ayam setiap minggu.

Di reban kecil, berat ayam smlm masa timbang.. Jantan 448g dan betina 425g. Berat ni lebih kurang sama dengan berat ayam saya masa pusingan lepas. Harap pusingan ni boleh buat pencapaian yg sama ngan pusingan lepas atau lebih baik.

For our information.. Berat minimum ayam pada hari ke 14 adalah 400g. Kalau below than that... there must be something wrong with the chicken. That's why we need to monitor chicken weight closely... Last 3 years, masa start buat bisness ayam ni... sy kurang monitor berat ayam... Jadi, masa tu sy tak dpt nak perform macam yg sy perform sekarang ni...

Sebab tu la, pentingnya pengalaman sblm buat sesuatu benda.. Malangnya... masa sy start buat ternakan ayam ni.. sifu2 yg ajar sy tak dak pulak tekankan pentingnya timbang ayam ni. Bila kita timbang ayam setiap minggu, kita dpt tau perkembangan ayam ni above spec atau pun below spec. Kalau below standard... kita kena panggil Dr datang cek ayam and buat proper treatment to the chicken...

Alhamdulillah, lepas belajar dari Abg Fadhil di Perlis... yg tekankan kena timbang ayam setiap minggu.. sy terus praktikkan benda ni kat tempat sy. Dan hasilnya... Alhamdulillah.. Memberangsangkan...

Dan esok har ke 16, sy nak kena buat vaksin utk ayam2 sy.... Utk cegah penyakit...

Smlm ada kawan sy yg ternak ayam dengan CAB dah 20 pusingan dari Sik datang ke sini... Kami sembang2 la pasal CAB vs CP. Apa yg sy dpt simpulkan... Semua company integrator ni ada kelebihan dan ada kekurangan. So, kita pilih la company yg kita rasa ngam ngan kita...

Dah lama dia bela ngan CAB, dia kata dia dapat untung yg agak konsisten. Dan pusingan lepas dia dapat RM1.50 seekor ayam.. Kira hebat la jugak.. Dan bila sy cek macam mana dia untung tinggi dlm setiap pusingan.. puncanya ialah.. dia kerja sendiri di reban dia.. Dia sendiri yg bagi makan dan minum ubat dia.. So, kesimpulannya.. kalau kita jaga ayam tu elok2... insya Allah dia akan bagi pulangan yg elok kepada kita... Kalau kita tak jaga dia.. dia pun tak akan jaga kita...

Sekian.. Wassalam

0 ulasan:

Catat Ulasan

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top