Assalamualaikum,

Since benda ni dah jadi dua kali, sy rasa better to share with you all about this. Apa yg sy nak cerita kali ni, adalah.. satu benda yg Islam amat galakkan kita semua buat, tapi kita jarang buat.. Dan sy baru jumpa dua org bukan Islam yg buat benda ni utk Islam... Apa dia... SEDEKAH...

Kes 1

Smlm sy ada gotong royong bersihkan surau. Since surau kami tengah buat renovation.... sy pun sembanglah dengan sorang India yg buat wiring di reban. Tengah tengah sembang, dia ckp kat sy... Utk semua lampu baru yg ditukar di surau, dia akan dermakan Bulb lampu. Walaupun, kos lampu tu RM3 setiap satu, dan semua ada hampir 20 Bulb.. Maksudnya India ni sumbang RM60 utk surau punya renovation. Sy tanya apa pasal dia dia sumbang... Dan dia ckp, "Macha, lu jangan takut mau keluar wang ini macam, sikit lu kasi... nanti lagi banyak tuhan kasi sama lu... Sy sudah banyak kali experience benda mcm ni.. Dulu sy ada kasi sikit, lepas tu terus satu projek besar mari"....

Kagum... terpegun seketika sy... Org bukan Islam boleh faham konsep derma....Dan faham apa yg Allah janjikan yg org yg menderma tak akan miskin....

Kes 2

Ada satu masa tu, ada org minta sumbangan utk buat rumah utk student nak belajar agama.... Dia minta sumbangan wang... Masa tengah minta sumbangan ni, sy tanya la kawan sy... Leong..

"Leong, ada org susah mau minta derma utk buat rumah utk belajar agam... tempat di Sg Bakap.. Lu ada mau kasi sket ka?"

Dan dia jawab, "Sekarang aku ada banyak kayu, kalau aku mau kasi kayu boleh ka? Skrg lu ckp itu org, kalau dia mau bikin rumah tu, dia boleh mari angkat itu kayu sini... Dia mau berapa lu kasi dia angkat ini kayu?"...

Dan masa tu sy terkejut la.. "Tanya la dia, apasal banyak sangat lu kasi??" Dan dia jawab, "Takut apa... Tuhan Allah ada, aku kasi sket... nanti tuhan Allah kasi aku lagi banyak"...

Kadang2, sy rasa hairan... kenapa kita org Islam sukar utk buat benda ni... Kenapa bila ada org minta derma kita rasa berat sgt tangan nak keluarkan wang... Kita masih lagi tak faham apa yg telah Allah janjikan.... ataupun, kita faham tapi buat buat tak faham..

Pernah tak kita fikir, bila kita last sekali keluarkan duit utk sumbangkan kepada Islam.... Allah dah kurniakan rezeki yg banyak kepada kita... apa salahnya kita sumbangkan sket balik utk Islam... sekurang2nya, dpt bersihkan rezeki yg Allah kurniakan kpd kita...

Dan jgn takut, kalau kita sumbang sket.. Nanti banyak lagi yg Allah akan ganti... dan masa tu baru lah kita akan lebih yakin apa yg Allah telah janjikan...

Selamat Beramal.. Mudah2an mendapat manfaat.

Wassalam

1 ulasan:

  1. sebenanya ada yang lebih menghairankan lagi. dia sedar tapi dia tidur...

    BalasPadam

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top