Assalamualaikum,

Another entry.... Hari tu kan sy citer pasal lampu tak boleh menyala waktu malam. Ni lah main board sy yg ada problem tu. Satu drpd fius kat bawah tu rosak. Mula2 tak tau apa punca, tapi lepas tu, sy slow2 trace... Cari punca guna test pen. Alhamdulilah.. Jumpa punca dan terus recover...

Fius yg problem. Nasib baik ada extra fius, terus tukar location wayar tu...

Esok pagi, motor cooling pad pulak tak boleh jalan. Kena lah buat testing. Bila testing, try la compare motor yg rosak ngan motor yg elok.

Since motor cooling pad tak boleh ON, kena la siram cooling pad tu dengan air secara manual...

Lepas tu, penyakit melarat ke motor kipas pulak. Besi holder motor tu patah. Kena bukak, dan pi pateri. Then pasang balik.
.
Semua benda ni hanyalah cabaran2 kecil dlm bisness. So, nak buat mcm mana. Bila kita dah terjun dlm dunia ayam ni, kita kena la belajar semua benda. Bila sy belajar buat semua ni??? Biasanya, kalau wireman datang repair, sy mesti ikut dia org... tengok macam mana dia buat... Tanya dia itu dan ini.. Itu aja cara sy belajar wiring.... And, the most important... sebelum nak sentuh board tu. Make sure cut off power supply and guna test pen utk verify current tak dak...
.
Oklah.. wassalam.

0 comments:

Post a Comment

 
MariaFirdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top