Assalamualaikum,

Bukan mudah... Bukan senang. Aku harap nak lah untung lebih sket pusingan ni. Tapi, harapan kali ni agak sukar. Ayam sakit kali ni. Dah 21 pusingan aku bela, ni first time ayam batuk pada usia muda. Biasanya, kalau ayam nak batuk, biasa start hari 20 ke atas. Tapi kali ni lain sket.

Ayam aku sakit start dari umur 11 hari. Dari awal lagi dah dengar ayam2 ni batuk. Mula2 aku agak pelik. Tapi, lepas sehari, batuk makin serius. Fuh... Dn bebarapa hari ni, agak kronik. Ayam yg mati makin banyk.

Smlm Dr dari CP dtg dan advise suruh bubuh ubat. Aku pun dah pi beli ubat tu hari Jumaat. Dan satu reban dah agak recover. Cuma lagi satu reban, nak start sakit pulak. Mcm dia pindah tempat pulak.

Walaupun aku cuba yg terbaik utk recover ayam ni dari peringkat awal. Tapi, ayam agak susah nak baik. Tak pa, kita cuba. Kerja kita, usaha dan doa. Baik atau tidak, kita serah kepada Allah.

Segerombolan ayam yang mati

Post mortem, hempedu pecah. Agak pelik.

Post mortem ke 2, Jantung dah disaluti lemak. Ni punca ayam batuk. Ayam mati sebab tak jantung tak boleh nak pam.

Ya Allah, permudahkan lah urusan aku. Bagi ayam ni recover balik dan dpt untung yang memberansangkan. Amin....
.
Wassalam

1 comments:

  1. selamat malam ibu. saya alvin dari indonesia founder dan CEO dari www.dokterunggas.com. saya sudah membaca blog ibu tentang ayam. kebetulan usaha kami bergerak di bidang unggas( ayam broiler). kami hanya ingin membantu dan menawarkan produk kami namanya VITERPAN suplemen atau vitamin untuk ayam bisa meningkatkan berat badan ayam, ayam tahan penyakit dan mengurangi FCR. ada juga toxilat untuk membunuh lalat dalam 3 detik dan protexol mengurangi bau amoniak. untuk info bisa hubungi kami di 0856 55 28 1114 atau website kami www.dokterunggas.com terima kasih


    ayam ibu itu terkena CRD (cronic respiratory disease)

    ReplyDelete

 
MariaFirdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top