Assalamualaikum,

Hari ni ayam umur 35 hari & 33 hari. Hari Jumaat ni, kalau tiada sbrg masalah, Insya Allah ayam start keluar.

As of 28 hari, ayam ok. But, as of 32 hari, ayam ada problem. Rasanya, lepas ayam baik dari batuk & CCRD. Kali ni ayam tiba tiba kena serangan cacing pulak. Masya Allah, lepas satu, satu masalah yg timbul.

Skrg bila kena serangan cacing, ayam dah start berak basah. Dan makanan yg kita bagi makan pun dah tak habis. Ni yg sy tak suka. Sebab bila ayam tak lalu sgt makan, dia punya berat akan terganggu. So, masa timbang hari 32, berat ayam dah tak berapa cantik as of 28 hari.

And skrg, I don't have much time to recover the chicken. As of now, bubuh ubat cacing and lepas tu kasi ubat usus utk repair usus ayam yg kena cacing. And then lepas ni nak kena bagi vitamin. Mudah2an, ayam boleh pick up balik. I'm racing with time now.

Smlm sy contact HPA tanya pasal payment duit ayam yg lambat. Dan HPA nya pengurus, Cik Mat Akhir bagi tau sy. Memang payment dari HPA lambat sket. Dan memang farmer kena kejar HPA utk buat payment. Tapi, dia ckp tak dak la lambat sampai 2-3 bulan. Dan apa pun, HPA memang akan bayar jugak. Cuma lambat atau cepat la. Dan payment hanya akan keluar lambat kalau farmer ada jual ayam kat luar @ ada apa2 masalah lain. Ni statement dari dia la.

Tapi, berdasarkan farmer HPA yg sy contact, depa kena merayu, kena marah and even 'maki' staff even bos HPA utk desak HPA buat payment. Ada yg sampai ugut HPA nak jual ayam sereban kalau HPA tak bayar duit.

So, mcm mana? Apa kata survey?

A) Stay ngan CP dua2 reban
B) Join HPA dua2 reban
C) Split reban, 1 HPA and 1 CP

Oklah...

Wassalam

6 comments:

  1. cp la,selamat dan company kuat.

    ReplyDelete
  2. A)
    B)
    C)
    D)
    E)
    F)
    J)
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    TUNGGU PUNYA TUNGGU

    ReplyDelete
  3. jgn jadi mcm saya dah la, cp pun tak sudi. Bagi can la En. Ilham ..

    ReplyDelete
  4. pengajaran pada sesiapa juga...kerana dulu sesal kemudian. walaupun punya rekod yang baik pun payah kalau tak baik lagi2lah payah. FIRDAUS...Lu Pikiaq la sendiri!!

    ReplyDelete
  5. Amboi Ilham... garang nya... rilek la.. siap bagi peringatan lagi kat saya... Kenapa yg nak suruh sy pikiaq.... Sy stay ngan CP la.. CP.. DULU, KINI SELAMANYA.....

    ReplyDelete
  6. udah 4 pusingan dengan dot dot..

    a) untung luar biasa gila
    b) sekoda (zon selesa)
    c) untung biasa
    .....................................
    sila pilih yang mana satu anda mahu?

    pusingan ketiga untung 1.80, pusingan baru ni 1.90. tapi aku memilih zon selesa.. sbb aku rasa (motivt diri) nak menyumbang bkn disumbang.

    pernahkah anda terfikir apa kesempatan yg ada untuk disumbangkan untuk islam?. (manfaat untuk umat islam)

    pada yg ber anak apa yg anda hendak berikan?

    pada islam?

    antara 1% ke 100%.. lebih baik sedikit daripada takda...

    manfaat ke syafaat...
    jika tiada bagaimana hendak membuka sedikit pintu gua, untuk anda meminta pertolongan...

    jika sudah ada ujian setelah itu kesabaran setelah itu dugaan setelah itu rahmatNYA setelah itu hanya tinggal mencari keberkatanNYA....

    sekada coretan.. maaf hanya pandangan... kitakan negara demo..

    ReplyDelete

 
MariaFirdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top