Assalamualaikum,

30 Disember 2008 - Aku ke Taiping sebab nak bayar hasil duit aku beli tanah di Selama hari tu... Memang menjadi kebiasaan kalau aku naik kereta, aku sama ada dengar Bacaan Al-Quran Juzuk Amma atau pun dengar Ceramah Ustaz Shamsuri guna MP3 modulator. Aku download 200 ceramah Ustaz Shamsuri... So, dengar memang tak habis la.... Tapi, since aku terbawak keluar MP3 dari kereta.. aku tak dak apa nak dengar, aku pun bukak la Hot FM... Sambil melayan lagu lagu yg sedikit melalaikan aku....

2km dari rumah aku, aku sampai di satu simpang, ada traffic light. Aku pun berhenti di belakang sebuah kereta lain... Bila lampu hijau, kereta depan pun jalan dan aku pun jalan.. Tiba tiba...... DOOMMMMMMM....

Aku terkejut.... ada kereta langgar kereta aku dari sisi... Aku stop di tengah2 traffic light... semua lori, kereta hon dan memperlahankan kenderaan masing2... Biasalah... dah jadi macam ni... semua, memang menjadi tabiat org Malaysia yg suka menolong bila jadi benda2 macam ni... tolong apa... TOLONG TENGOK.... bukan ada org pun yg berhenti nak tolong... semua tgk aja...

Aku turun kereta, cek mamat yg langgar kereta aku ni.. Aku tanya dia ada luka tak, boleh jalan tak.... Aku tgk dia ok.. aku cakap aku nak kena ubah kereta dulu sebab kereta aku blok jalan... Lepas tu, aku patah balik ke mamat tu... dia dok tergolek lagi atas jalan....

Aku tolong angkat motor dia ke tepi jalan.... Sepantas kilat... dlm masa 2 minit saja.... TONTO yg dok tarik kereta accident sampai.. Fuh... dasyat sungguh depa ni.. Pantas....Betul2 cari makan... Ada saja org yg report kat dia kata ada accident..

Aku tarik mamat yg langgar aku tu.... aku minta dia punya IC dan lesen sebab dlm hal ni dia yg salah sebab langgar kereta aku.. sekali dia cakap dia tak dak lesen.. Lepas tu aku minta IC, sekali dia cakap dia Pakistan.... perghhhh..... aku pun terus pammm la.. sebab dia langgar lampu merah... Aku cakap la... kenapa la pi langgar kereta aku yg duduk di belakang.. kenapa tak langgar kereta depan aku... dia minta maaf.. dia cakap dia tak perasan...

Aku pun tak mau marah dia lebih2, aku cakap kat dia sekarang nak setel macam mana.... MAMAT TONTO tu kata nak setel kereta ni kena bayar RM450... Mamat Pakistan tu pun bayar aku RM450.. Dia kata lepas ni kira setel la.. Dan jangan contact dia lagi... Aku pun cakap ok la...

Lepas tu aku pun pi la repair balik kereta tu... Bila aku pi repair... rupa rupanya kena caj RM350 saja.... Since lagi murah dari apa yg aku dapat... Aku rasa kesian kat Mamat Pakistan tu dan aku rasa nak refund kat dia balik lagi RM100....

Aku call dia, dia dah tak mau angkat... Aku rasa mungkin dia takut aku minta lagi duit... tu yg dia tak mau angkat phone.. Selang beberapa hari, aku call dia lagi dan dia angkat.. aku cakap la yg duit dia ada balance lagi RM100....

Dia terkejut sebab aku nak bagi balik kat dia RM100... Aku suruh dia mai rumah aku... terus dia mai... Dia cakap terima kasih banyak2 sebab dia kata... memang dia susah sekarang.. kena repair motor dia RM250.... habis gaji bulan ni dia kata... Dia kata bagi balik kat dia duit ni memang membantu dia la..

Aku pun cakap la kat dia... tak pa la.. lain kali bawak motor elok2... Jgn langgar lampu merah lagi.....

Selepas kejadian ni, aku bersyukur.... sebab motor ni memang dlm keadaan laju dan langgar kereta aku dari sisi.. tapi, nasib baik dia langgar betul2 rim tayar aku... tak langgar body kereta... bila langgar motor dia jatuh ke depan langgar aku punya bumper depan.... dan dia jatuh ke side mirror sampai side mirror aku patah.... Alhamdulillah... IMPAK MINIMA.....

Tayar motor bengkok.... Semanggang dia patah.. Nose dia bengkok...
Side mirror patah, bumper jatuh.. Nasib baik dia langgar RIM tayar.. kalau dia langgar body.. habis la...

Pi hantar kedai.. nak tukar side mirror baru.. Rupa rupanya, side mirror yg dtg warna hitam... kena cat pi warna hijau lepas pasang


Lepas cat... kena heat tempat cat tu bagi kering... Baru dia punya cat melekat terus...

Lepas dah siap cat dan heat.. kereta aku kembali kepada asal...
Mudah2an Allah menjauhkan aku dari sebarang mala petaka atau bencana lepas ni... Amin...
Wassalam

1 ulasan:

  1. You may not know me. But I'm a good friend of your brother. Best jgk baca blog you ni, and I'm impressed with you. Jujur. Alhamdulillah, keep it up. No wonder le rezeki murah. Hope to see you sometime sebab saya minat jgk nak ternak ayam ni. Mgkn boleh dapat nasihat bernas.

    BalasPadam

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top