Assalamualaikum,

Ramai member2 aku ingat bela ayam ni senang... Dok rilek ajer.. cukup ajer masa dapat duit... Org ramai ckp.. "La.. senang la macam hang.. tak yah kerja pun... Duduk aje.. semua nya org buat... Aku pun teringin nak buat macam hang la.... " Antara skrip skrip yg dah selalu aku dengar... Tapi hampir kesemua org tak tahu susah payah yg aku terpaksa lalui dlm buat bisness ni...

Dlm entry kali ni, aku nak citer sket ajer... Kerja kerja maintenance kat reban aku ni... Supaya org yg ada hati nak bela ayam.. fikir2 dulu.... Bukan senang nak bela ayam..... Bukan aku nak kata jangan bela.. cuma sebagai owner.. kita mesti belajar beberapa skill... supaya kalau ada problem2 kat reban.. kita boleh repair sendiri.. boleh jimat duit.. sebab sekali kita panggil org.. upah pun biasanya dah beratus...

Kes Pertama

Setelah 3 tahun aku bela ayam.. pintu pagar reban aku memerlukan sedikit perhatian dari aku.. setelah aku 'belasah' dia 3 tahun... tak buat maintenance pun.. and finally masanya dah tiba utk aku repair balik pintu ni...

FYI, sebelum aku nak repair pintu ni... kalau sorang aja yg tolak pintu ni.. mesti tak gerak langsung.. kalau lori dedak atau lori ayam nak masuk, kena guna kudrat 4 org bangla aku untuk tolak pintu ni.. sebabnya... Roda pintu dah rosak.... Dan rail dia pun dah bengkang bengkok.... Jalan pun dah tak betull...

Setelah mendapat komplen dari bangla2 aku yg minta aku repair hampir 10 kali... finally aku rasa kesian kat depa.. Dan aku pun dengan baik hatinya... memulakan kerja2 nak repair pintu ni...

Step 1 : Keluarkan pintu ni dari rail. Pintu pagar reban aku sepanjang 30 kaki.. masa nak angkat pintu ni keluar, kena 6 org angkat.. berat gilla....

Step 2: Kena tukar roda ni yg rosak dengan roda yg baru....
Step 3: Kena prepare rail baru utk pintu ni gerak... Ni antara skill yg kena ada utk buat maintenance kali ni... WELDING.... Aku pun tak tau aku belajar kat mana... main redah aja... last last ok... Tgk kat belakang tu.. gambar pintu pagar... panjang gila...
Step 4: Lepas rail tu dah ready, kena letak besi pulak sekitar rail tu.. Prepare utk letak konkrit pulak....
Step 5: Bancuh konkrit.... Semuanya buat sendiri dengan dibantu oleh 4 org pekerja aku...


Step 6: Ratakan simen tepi rail supaya tahan kuat sket... Lori bertan tan nak lalu ni... Harap2 boleh tahan la..


Step 7: Masukkan balik pintu pagar ke atas rail dan operasi mengecat besi pagar bermula... Bangla yg kat hujung tu tengah kikis karat2 besi dengan kertas pasir....

Utk Maintenance ni, menggunakan kos yg agak tinggi......
1) Besi 3/4" inchi 3 batang x 20' = RM138
2) Roda 6 x RM4.50 = RM26
3) Rod Welding = RM14
4) Simen 3 guni = RM45
5) Pasir dan batu = RM50
6) Cat = RM42
Nasib baik la aku buat sendiri,...... kalau tak.. lagi la mahal.....
Kes Kedua
Satu pagi, bila aku ke reban.. bangla ckp kat aku.. "Bos, morning sy go dlm reban... cek... bawah lampu ada, atas lampu no.... problem bos"...
Aku pun hairan... Mcm mana lampu atas boleh problem... lampu bawah boleh ok... Aku pun membuat investigation.. Cek main board... semua ok... Aku pun dah mati akal... Rasa macam nak call aja wireman dtg utk repair...
Lepas tu bangla kata.... "Bos, bos engineer tak tau???? Apa problem??" Cesss.... Bangla ni perli aku pulak... pikir punya pikir.. aku rasa problem ni boleh di cari... aku pun ikut la line wayar ni dari main board sampai la ke atas... tetiba aku rasa mcm problem mungkin bermula di sini... aku pun bukak la board ni... lepas buka.... memang ternyata.... itulah puncanya.... wayar terputus sebab short circuit...

Kotak ni la yg menjadi punca lampu atas tak nyala..... Nasib baik boleh jumpa... Memula tu, OFF kan main switch... Lepas OFF, test dengan TEST PEN wire tu.. make sure tak der current baru boleh pegang.. lepas tu, potong dan sambung balik wayar yg putus tu...

Ni la gambar dlm box tu.. Rupa rupanya.. ada air masuk dlm box ni masak bebudak basuh reban... As a prevention utk lain kali.. aku terus cuci box ni... dan kemudian aku balut dari luar box ni dengan tape dan kemudian dengan plastik.. mudah mudahan air tak masuk dah lepas ni...

Kes Kes Lain
Kepala gas heater anak ayam rosak... Kene tukar ngan yg baru.. Pun buat sendiri..

Bangla2 turap jalan dengan simen konkrit.. depa ni memula tak tau kerja, tapi lepas kena train.. semua dah cekap nak tarik simen ni bagi rata...

Repair kanvas tepi reban.. make sure semua tali cukup tegang utk hold kanvas tu..

Guna lori appolo utk repair jalan di luar reban... utk kemudahan org ramai dan kemudahan aku masa akn datang....
Bangla aku terpaksa panjat utk repair lampu yg rosak...
Sebenarnya.. banyak lagi kerja2 yg kita kena buat lepas dah ada reban ayam.. So, harap korang semua paham.. bukan senang nak bela ayam ni.... Memacam kerja / skill yg kita kena ada...
Benda ni semua kita kena belajar betul2... Supaya kita boleh buat sendiri... Dan senang, kalau kita dah tau buat.. apa apa hal. Emergency kita boleh repair sendiri....
Wassalam

0 comments:

Post a Comment

 
MariaFirdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top