Assalamualaikum,

Mlm ni, genaplah 2 tahun me and my wife kahwin... Tarikh yg bersejarah dlm hidup kami.. 6 Jan 2007. Tepat pukul 9.30 mlm, kami selamat diijabkabulkan....

Aku rasa begitu pantas masa berlalu... Tup tup dah 2 tahun kami kawin... Memula lepas kawin, kami jadi weekend husband.. my wife keje kat KL dan aku duduk di Parit Buntar... memula aku selalu balik ke KL weekend. Tapi, aku terpaksa membayar harga yg mahal bila terlalu kerap balik ke KL..

Bila selalu balik ke KL, performance ayam aku terus drop.... Utk beberapa pusingan... Betul la org kata, ayam ni, nak jaga dia lebih susah dari nak jaga anak... After 2 cycle performance ayam teruk, aku bincang ngan my wife... dia yg kena balik ke Parit Buntar, instead of aku balik ke KL... Bila habis ayam baru aku balik ke KL... and since then.. Alhamdulillah... setiap pusingan ayam, my performance is getting better and better.... Thank you Allah...

Back to my wedding anniversary.... aku pun nak wish Happy Anniversary to Kak Lang and Abg Hafiz ( My wife's sister ) yg kawin serentak dulu... Cuma nya, dia org ikut trek pantas... dah ada baby sorang... dan tgh pregnant 6 bulan for the second one... Tak per, kita org kejar dari jarak jauh... Skrg ni, my wife pregnant 4 bulan....

Mlm ni 2 tahun lepas, my family and Abg Hafiz's family kumpul kat rumah Uncle Danial pukul 7.00 mlm... lepas Solat Maghrib, kami bersiap sebelum bertolak ke rumah In Law utk upacara akad nikah.... Nasib baik la acara akad nikah utk kami berempat waktu yg sama.. Dan utk semua acara, Abg Hafiz and Kak Lang yg kena dulu... so, aku ngan Maria dpt la jugak tgk trick trick yg kami nak kena...

Antara yg menarik mlm ni, bukan kami yg nak bernikah yg buat silap. Tapi my father in law yg tersilap.... Lepas dia nikah kan Abg Hafiz and Kak Lang, dia 'terguna' skrip yg sama utk nikahkah aku ngan Maria... Instead of dia sebut Mohd Firdaus Mat Saad, dia sebut... " Ya Syed Hafiz Dzulkifli Bin Syed Taha...." lepas tu, terus terhenti... dia tersilap.. terus semua org dlm rumah tergelak seketika... Then, baru la start balik dan sebut nama aku.. Kalau tak!!!!!! Free free ajer Abg Hafiz dpt dua-dua serentak.. Cis, langkah mayat aku dulu.... Hhahah...

Before nikah, tok kadi tanya soalan yg agak mudah tapi aku cuak dan tak teringat jawapan dia... Siapa nama penuh bakal bapa mertua kamu? Nama penuh bakal mak mertua??? Perghh... Nasib baik lah, Abg Hafiz yg kene dulu... Dan nasib baik dia ingat.. Lepas tu, bila turn aku.. dgn confidentnya la aku dpt jawab.....

Anyway, bila tgk balik gambar2 nikah kitaorg, teringat balik.... betapa indahnya waktu tu... setelah bersusah payah, pelbagai halangan ditempuh utk kitaorg boleh kawin waktu tu... cabaran before that, hanya Allah yang tahu.... dan akhirnya, Alhamdulillah Allah tetapkan yg terbaik utk kami semua... teringat balik, kenapa tarikh 6 Jan 2007 yg kami berempat pilih.. The reason was, my in law said... "There will be no wedding in 2006". So, hari Sabtu dan Ahad yg terawal dlm 2007 adalah 6 & 7 Jan. So, sebab tu lah kami berempat pilih tarikh tu...

Setelah 2 tahun kami berkahwin... memacam pengalaman yg aku tempuhi... Ada yg manis ada yg pahit... Mcm mana rasa tanggung jawab bila bergelar suami... Mcm mana nak jaga hati parents, macam mana nak jaga hati in law... Dan memacam pengalaman yg aku belajar dari apa yg aku dapat lihat.... Dari apa yg berlaku di persekitaran aku... Dari pemerhatian aku dengan kenkawan yg dah kawin... pemerhatian aku dlm keluarga aku.... semuanya mengajar aku... Mengajar dan memberi keazaman kpd aku utk jadi sorang suami dan bapa yg baik kepada keluarga aku....

"Ya Allah, sempena ulangtahun perkahwinan ku yg ke 2 ini, aku memohon dan merayu pada Mu, berilah yg terbaik apa yg telah Kau tetapkan untuk kami.. Ya Allah, berilah kebahagiaan kepada kami hinggalah kami ke syurga Mu... "

"Ya Allah, jauhilah kami daripada pertelingkahan dan perselisihan faham yg boleh membawa kemudaratan dlm kehidupanan kami... Jika ada salah dan silap di antara kami, Kau tunjukkanlah jalan keluar.. mudah mudahan kami dpt menyelesaikan semua masalah dengan baik antara kami...."

"Ya Allah, bantulah kami dalam perniagaan yg kam jalankan... Kau murahkanlah rezki kepada kami dan berikanlah kekayan kepada Kami.. mudah mudahan dengan kekayaan yg Kau berikan kepada kami, kami dapat mengeluarkan zakat yg banyak dan membantu ummat Islam yg lain yg Allah.... "

"Ya Allah... Engkaulah yg Maha Pengasih, Engkaulah yg Maha Penyayang... Kau kabulkanlah doa doa ku ini...."

Amin.. Ya Rabbal Alamin....

To my beloved wife.... Happy 2nd Anniversary and I want to tell you... " I really Love You"... Moga Allah memberi kebahagian kepada kita di dunia dan akhirat sayang....

Wassalam...

1 comments:

  1. Happy Anniversary to u too my dear Abang. Thanks for being such a wonderful husband and also a best friend who always on my side in ups & down.. Mudah2an kita kekal bahagia bersama hingga ke Syurga-Nya..I love you soo much!!

    #Another year to create
    precious memories together.
    #Another year to discover
    new things to enjoy about each other.
    #Another year to build
    a life rich in love and laughter.
    #Another year to strengthen
    a marriage that defines "forever."

    Happy 2nd Anniversary!!

    ReplyDelete

 
MariaFirdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top