Assalamualaikum,

Mlm tadi, pukul 4 pagi... Aku dpt call dari Bangla aku.. "Bos, tara tari (cepat2) come.. Elektrik No, Problem"... Perghhh... Tersentak aku... Terus aku pun lari ke reban aku...

Sampai ke reban, Bangla aku tengah nak start generator... Petang semalam, aku baru tukar bateri gen set yg baru.. So, dlm pukul 5 ptg smlm aku baru bawak bateri tu ke reban.. Dan Bangla2 aku tak pasang lagi kat gen set tu... So, bila dah emergency mcm ni.. baru semua kalut... Masa tu la jugak nak pasang bateri.. Terus bangla aku kena pamm ngan aku....

Lepas 5 minit, bateri siap pasang.. Aku pun cuak... takut tak leh start... Bismillahirahmanirahim... Fuh.... lega aku.. Nasib baik dia boleh start.. Dan aku terus supply balik letrik ke reban dan bukak balik exhaust fan reban aku...

Next step... Aku call TNB nak report problem ni... No 15454 ... Ni no aduan kalau ada masalah letrik.. Tapi, aku call no ni tak dapat... Aduh... Bnyk kali aku call.. tak dpt.. Then aku pun call la ke TNB Bagan Serai... Damm... tak dak sapa pun yg angkat...

Aku rasa depa tertidur kat office tu kot.. Tu yg tak angkat phone tu... Lepas tu, aku rasa aku nak kena pi Bagan Serai... Pi office TNB utk kejut dia org...

Aku terus ambil kunci kereta dan gerak ke arah Bagan Serai.. Sebelum tu, aku singgah jap di Petronas Kg Kedah.. sbb sub station aku nya reban ada kat situ.. aku singgah jap kat situ nak tgk apa2 problem... Aku tanya pekerja Petronas tu... dia kata dia dah call TNB dan TNB dah pun mai tadi...

Aku lega.. Dan balik ke reban balik... Sampai aja di reban.. Alhamdulillah.. letrik TNB dah ada balik.. So, in total.. ada la dlm 40 minit tak dak letrik dari TNB.. Nasib baik ada bekalan genset boleh cover....

Alhamdulillah la... aku selalu cek gen set aku ni.... hari2 test.. make sure boleh start... Dan 2 hari lepas tak boleh start... aku gi kedai cek bateri.. rupa2 nya bateri dah kong.... Tu yg kena tukar bateri baru... Nasib baikla maintainence bagus.. Kalau tak.. susah gak la... reban tak dak letrik...

Pagi ni CP hantar mesej tak jadi tangkap ayam pulak.. Dia kata esok dan lusa tangkap gila2... Betul ka.... Harap semua berjalan lancar pusingan ni... Aminnnn..

Wassalam

0 comments:

Post a Comment

 
MariaFirdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top