Assalamualaikum,

Esok, Khamis 22 Jan.. Insya Allah.. Ayam aku akan start keluar.... Esok, umur ayam ni 38 hari... Aku harap ayam betina yg keluar esok berat dia at least 2.0kg dan yg jantan kalau keluar gak at least 2.2kg..

Aku tak leh nak expect too much this cycle... Ayam di reban yg nak keluar esok ni, dah sakit masa umur dia 26 hari - 29 hari... Kena serangan cacing. Cacing yg kena dah ganggu dia punya sistem usus dan kacau pemakanan ayam.. Pembesarang ayam dah terlewat 2 hari dari yg sepatutnya...

Lepas dah bubuh ubat cacing 3 hari... Dr CP datang visit reban sekali lagi.. lepas cacing dah clear.. Nampak tahi ayam basah pulak.. Tapi kali ni dah tak berdarah macam hari tu... Cuma, keadaan dlm reban agak basah..

Dr suruh bubuh ubat nak perbaik usus ayam pulak.. Aduh... masa semakin suntuk.. Kalau aku asyik dok bubuh ubat2 mcm ni, bila ayam aku nak makan vitamin supaya boleh push pembesaran dia... Aku dgr gak la ckp Dr tu, letak ubat usus another 3 days... Then followed by vitamin...

Lepas bubuh vitamin, alhamdulillah... ayam tu nampak recover... Kadar kematian dah berkurang dan pembesaran makin baik... CP suruh timbang ayam hari hari utk monitor berat ayam punya progress... Hari ni hari ke 37, esok kita tgk mcm mana.. Harap Allah membantu aku... Amin...

Tapi, reban yg lagi satu nampak memberangsangkan.... Dari berat ayam yg aku timbang masa umur 32 hari dua hari lepas di reban satu lagi... Berat dia memang cantik.. Umur 32 hari, jantan berat 1900g dan betina 1730g... So, reban ni kalau dah umur 38 hari nanti... boleh la berat dia lebih sket... Mudah2an yg ni untung lebih sket.. Harap dpt dlm RM1.50, Aminnn...

Wassalam......

0 ulasan:

Catat Ulasan

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top