Assalamualaikum,

Alhamdulillah.... syukur ke hadrat Illahi.... Akhirnya.. ayam aku habis jugak... Baru habis tadi.. lori terakhir keluar dalam pukul 10.50 mlm...

Untuk reban A, dengan kapasiti 18500 ekor.... ayam yg mati 2.49%. Average weight 2.18kg dan FCR 1.77. Expecting gross profit from CP is RM0.95 per bird... this exclude operational cost...

Untuk reban B, dengan kapasiti 20000 ekor ayam.... ayam yg mati 2.55% Average weight 2.30kg dan FCR 1.67.... Expecting gross profit from CP is RM1.45 per bird... this exclude operational cost...

* Profit is not finalise... This is based on my personal calculation... The actual result will be ready by CP in 2-3 days time...

Kalau tgk balik dari result kat atas... This is what I was expecting.. Reban B performed better... Reban A dulu kena serangan cacing.. ( Tgk entry terdahulu ) sampai dia punya average weight pun tak leh nak naik banyak sangat... nasib baik la not bad gak result dia... Walaupun di uji dengan serangan cacing.. aku bersyukur sebab dia punya impact not so severe...Sket ajer.. Kalau tak kena cacing.. aku rasa performance dua2 reban akan jadi sama macam Reban B... Tak per, lain kali buat prevention utk sakit cacing....

ALHAMDULILLAH... Selesai aja lori keluar, aku balik ke rumah... Solat Isyak dan terus sujud syukur.. Sebab Allah dan mempermudahkan banyak urusan aku utk pusingan kali ni... Walaupun pusingan ni aku tgk.. kos maintainence agak tinggi sebab banyak barang2, motor yg rosak.. so, semua nak kena tukar...

And, mlm ni aku harap dpt tidur dengan aman... Otak pun tak serabut dah... Lega rasanya.. Nak rest puas puas malam ni...

Oklah... Wassalam

0 ulasan:

Catat Ulasan

 
Maria Firdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top