Assalamualaikum,

Hari ni dah masuk hari ke 7 CP tangkap ayam aku...... Dan balance ayam ni still ada lagi 4000. On average CP tangkap ayam sehari dlm 6000 aja la...

Penat betul tangkap ayam kali ni.. Walaupun aku tak tangkap ayam, aku cuma jadi tukang timbang saja... Aku pun terpaksa la tolong2 apa yg patut... Adjust bakul la... Tolong tukar saiz ayam la... Dan memacam karenah driver2 lori yg aku jumpa...

Kes 1

Mlm tadi, lori Kelantan datang ambil ayam.. Ada 2 lori... Dia kata dia nak ayam kecil.. dlm average 2.2kg sekor.. Aku ckp la. Ayam kecik dah habis.. yg tinggal ayam saiz 2.4-2.6kg saja... Dia terus marah aku, dia cakap cari jugak ayam yg saiz 2kg.. Dia mau 40 bakul..Maksudnya 400 ekor ayam kecik aku nak kena cari..... Dia ni jenis baran gak la... Aku pun cakap kat dia..

"Abg, jom kita masuk dlm reban sama sama.. Sy minta abg tolong tangkap 2 bakul saja ayam yg average 2.2kg... kalau abg boleh jumpa, lepas tu sy suruh budak2 sy tangkap ayam yg saiz tu... "

Dia pun masuk dlm reban nak cari ayam saiz kecik, dia pusing 2-3 minit, tak dpt sebakul pun lagi... Lepas tu dia terus keluar, dia cakap... Tak per, tangkap aja la...

Aku pun cakap la kat dia balik "Abg, jgn suka marah2 org... kalau ayam saiz tu ada, memang sy bagi.... tapi yg saiz kecik tak der.. sy nak cari mana"... Dia pun sengap.... Aku pun tension gak ngan org2 mcm ni.. Dan jalan penyelesaian dia... Suruh dia masuk dlm cari 2 bakul aja... Bila dia tak leh cari.. Baru di surrender.. Tu la.. nak suruh aku cari 40 bakul... Nak mati kaa......

Kes 2

Berat bakul yg dtg bila aku timbang 5 biji bakul.. Average sebakul 8.0kg... Tapi, lori driver suruh tulis 8.2kg.... Aku ckp mana boleh.. bakul ni berat betul2 7.8kg-7.9kg... Sy tulis 8.0kg.. tapi driver tu suruh tulis 8.2kg...

Bayangkan.. dengan 200g utk satu bakul.. dan satu lori tu ada 160 bakul.. Dah 32kg lari.. Dan kalau harga RM4.15 sekilo... dah lebih RM130 aku nak rugi.. Mana aku mau tulis bakul tu 8.2kg.... Itu baru 1 lori, kalau 10 lori.. dan RM1300... Kalau 20 lori... hmmmmmm

Kenapa dia nak gak tulis 8.2kg.. Nanti bila total berat ayam dengan bakul.. bila tolak dengan berat bakul, kalau tolak 8.2kg.. dia akan untung la 200g setiap bakul...

Biasanya.. kita akan timbang 5 bakul sebelum tangkap ayam.. dan bila dah average tu 8kg.. tulis aja la 8kg.. yg nak gaduh tu kenapa..

Lepas dia bising2 nak gak 8.2kg.. aku bawa keluar lagi 3 bakul.. timbang bakul bakul tu, berat dia baru 7.7kg, 7.9kg dan 8kg... Lepas tu dia senyap terus..

Susah betul nak deal ngan org yg cuba nak menipu dengan cara halus ni...

As farmer.... kita kena bijak nak baca loophole2 yg ada.. Masa jual ayam masa yg paling kritikall.. Aku dah kerja teruk 40 hari nak bagi ayam besar.. lepas dah besar.. nak bagi org tipu pulak... Nanti aku cerita pengalaman org CP tipu masa timbang ayam... Memacam taktik yg dia org guna.. So, kita kena pandai2 la...

Wassaam

0 comments:

Post a Comment

 
MariaFirdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top