Assalamualaikum,

Tempat : Sg Rengit, Pengerang, Johor
Owner : Sairil
Umur : 25 tahun
Saiz Reban : 400' x 50' x 2 Tingkat
Kapasiti : 50 000 ekor ayam sepusingan


Gambar reban, pemandangan luar
Hantar makanan pakai treler, 500 beg sekali hantar

Gambar dlm reban, makan dan minum automatik

Reban Ayas Bukit. Lebar 50'.


Hari Sabtu lepas, aku pi visit reban ayam cousin aku di Sg Rengit, Pengerang, Johor. Reban ayam dia baru siap. Dan skrg masuk ayam first batch. Aku saja pi visit, since dah dtg ke Johor utk wedding Riza.

Frankly speaking. Ni reban ayam terbesar dari segi saiz yg pernah aku tgk. Saiz reban 50' x 400' x 2 tingkat. Tak ada reban sebesar ni dikawasan utara. Kalau ada pun, mungkin aku belum tgk lagi. Dengan kapasiti 50 000 ekor ayam utk satu reban.. Memang besar..... Kos reban ni pun memang tinggi.

Cousin aku ni buat loan dengan MARA dan Agro Bank. Total loan hampir RM550 000. Dia grad dari UTP dlm bidang Engineering, tapi still nak buat bisness...

Masa aku pi, aku tgk ayam dia memang besar. Besar dari yg aku selalu dapat. Dan memang cantik ayam dia. Pandai dia jaga... Kalau sepupu sy yg berumur 25 tahun pun berani MENCABAR DIRI utk menceburi bidang TERNAKAN AYAM.. Anda bagaimana???

Wasalam
Mohd Firdaus

5 comments:

  1. mak aii ekau, besor nye. takkan reban ayam kot,

    ReplyDelete
  2. salam bro,
    aku ada terjumpak satu reban kat kg trosor sg siput (u).
    Luas dia 50" X 400", total ayam 44K.
    total cost about RM700K.
    Kezen ko buat reban berapa cost?

    ReplyDelete
  3. Salam, tak perasan pulak ada comment kat sini. Kita tak boleh compare kos satu reban ngan yg lain. Sbb tgk material apa dia pakai. Equipment dia jenis apa. Makanan dia auto ka manual. So, kos bergantung material pakai. Kos reban my cousin about RM600k. Tak masuk kos tolak tanah, kos TNB..

    ReplyDelete
  4. salam...
    bro tanya sapo name dia
    org nie cam kenai jer

    ReplyDelete
  5. salam
    bro tanya owner reban to sapo name dia erm....
    cam kenai jer

    ReplyDelete

 
MariaFirdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top