Assalamualaikum,

Ramai yang jumpa aku dan kenal aku masa aku dah bela ayam. Ramai yang tanya aku sebelum buat bisness ni aku kerja apa. Jawapannya.... I was an engineer before. Aku grad dari Uni of Sheffield, UK on 2003 in Electrical Engineering.

Lepas balik dari UK, aku start kerja di Silterra Malaysia Sdn Bhd as a Process Engineer in Diffusion. Why I joined Silterra, because I was promised to be sent to US for a one year training there. Tapi, lepas join, CEO cancelled the plan. Kami yg join semua frust dan start atur planning masing masing. Lepas kerja di situ lebih kurang setahun setengah, aku resign on July 2005 dan start doing my own bisness. Ternak ayam daging.

Ramai yg tanya aku, kenapa aku resign kerja engineer dan buat bisness. Bela ayam pulak tu. Two different world. NI SOALAN FAMOUS. Kalau tak salah la, lebih dari 100 orang dah tanya aku soalan yang sama. Dan setiap kali orang tanya aku soalan ni, tiap kali tu jugaklah aku kena jawab jawapan yg sama.

Lepas aku balik dari UK, abg2 aku selalu cerita pasal member2 depa yang buat bisness ramai yang jadi kaya. Tak ramai yang betul2 kaya dengan makan gaji. Dan dalam family kami, tak dak sapa pun yg buat bisness. So, depa suggest aku buat bisness.

Aku yg baru balik dari UK, kerja di Silterra, Kulim. 45 minit dari rumah aku. Since aku tak di hantar ke US, aku tak der bonding dengan company. So, sambil aku kerja as Shift Engineer masa tu, aku pun survey la pasal bisness ayam ni. Aku jumpa tak kurang dari 10 farmer yg berpengalaman dalam ternakan ayam.

Semua yg aku jumpa, cakap suruh aku bela ayam. Tak dak sorang pun yang cakap jangan bela ayam. Semua kata bela ayam ok. Bagus. Memandangkan ramai yg aku jumpa cakap bela ayam boleh cari mkn, aku pun rasa boleh test industri ni.

Lepas aku resign dan start buat bisness sendiri. Baru aku tau langit tu tinggi ka rendah. Fuh.... Tinggi nya langit. Masa aku resign, aku dapat tentangan yang MAHA hebat dari ayah aku. Bayangkan, reban ayam aku dah naik tiang dia boleh lagi kata " Daus, kalau hang stop projek ayam ni, masih belum rugi lagi ni".

Tapi, mak aku terus memberi sokongan buat bisness ni. Bagi aku, aku dah nekad. Lepas setahun aku istikharah dan aku dapat petunjuk utk buat bisness ni, aku rasa tak pa. Aku akan terus kan jugak cita2 aku. Berhenti kerja dan concentrate dlm bisness ni.

Ada beberapa sebab kenapa aku buat bisness:

1) Sokongan daripada family aku. Especially mak aku.

2) Nabi pun menyuruh ummatnya buat bisness. 9/10 pintu rezki datangnya daripada perniagaan. Hanya org yang dah buat bisness tahu dan memahami apa yg Nabi maksudkan ni

3) Aku nak challenge diri aku. Aku nak cuba sejauh mana kekuatan yg aku ada utk tempuh ranjau yang berliku. Dan aku nak bebaskan diri aku dari cengkaman orang. Aku tak suka di control orang.

4) Aku admire kontraktor aku, Leong. Seorang Cina, tak berpendidikan, tak tahu baca tapi KAYA. Kenapa dia KAYA, sebab dia buat bisnes.

5) Aku tgk ramai org yg kaya dengan buat bisness, tak ramai yang kaya dengan makan gaji. So, aku rasa tak rugi aku mencuba.

Sebenanya, sebelum aku resign pada usia 24 tahun, aku dah nekad. Apa nak jadi-jadilah. Aku nak cuba buat bisness dalam masa 2-3 tahun ni. Aku akan cuba buat yg terbaik. Andaikata aku gagal, aku akan patah balik ke dunia engineering.

Lepas 3 tahun aku buat bisness ni, aku rasa Alhamdulillah. Walaupun ranjau sepanjang jalan, aku berjaya mengharungi liku liku yang penuh cabaran. Macam macam yg aku dah rasa. Senyum, tawa, menangis, duka... Semua dah rasa.... Dan sekarang, aku kena terus merancang. Merancang apa yg aku nak buat next.

Ok.... Kat bawah ni, ada gambar2 aku masa aku kerja Engineer di Silterra. Sebenarnya tak boleh bawa masuk kamera dalam Fab tu. Tapi, few days before aku resign. Aku bawak jugak kamera masuk fab, nak ambil gambar kenang kenangan AKU DAN SILTERRA.

Wassalam.


Gambar aku dalam Fab
Aku ngan Ananthan...
Aku, Seow dan Kumaran... Semua dah resign

6 comments:

  1. salam..congrats on ur achievement. Semoga mendapat rezeki yang diberkati Allah.

    ReplyDelete
  2. wanna know more about Takaful go to www.hailtheking.wordpress.com or e-mail me at ilhamcp@yahoo.com

    ReplyDelete
  3. Hai Ilham, sempat lagi buat promosi takaful kat sini. Tak pa tak pa, tapi lain kali, kalau org nak beli kena la pantas sket. Kalau lambat, nanti org beli company lain nyer

    ReplyDelete
  4. salam..nk tanye sket..nape benti siltera?..keje x best ker...xkn la sbb x dpt p US..

    ReplyDelete
  5. Salam, kan dah citer kat entry ni. Berhenti kerja sebab nak buat business. Bukan sebab tak dpt pi US.

    Cumanya, bila tak dpt pi US, boleh plan nak buat benda2 lain.... Dan Alhamdulillah, terjumpa business yg menarik...

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah...salah satu sumber inspirasi.

    ReplyDelete

 
MariaFirdaus © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top